Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
A Budai Ászok FC portálján a hét elején érdekes kommünikére bukkantam. Az 5. GRUNDFOCI KUPA után Matza Iván, a sárgamezesek megálmodója, kapitánya egyik társával, Dúl Szabolccsal egyetemben elhagyta alakulatát, és más csapatba igazolt. Egy rövid idézet a honlapról: "Az utóbbi időben túl sok nézeteltérés alakult ki a csapat alapítója és az Ászok tagjai között. A szétválást a többség is támogatta, viszont ezen a ponton Iván felelősségteljes döntést hozva felajánlotta távozását..." Természetesen Matza Ivánnak is lehetőséget adunk a történtek vázolására, azonban először a Budai Ászok újdonsült szóvivőjét, Vokoun Ivánt kérdeztük a kialakult helyzetről, és a csapat jövőjéről.
Szokás szerint jönnek a kupa legjobb képei, kronológiai sorrendbe rakva, blőd megjegyzésekkel tarkítva. De ezért nem kell feltétlen rám haragudnotok, mert a produkciók elkövetői végső soron Ti magatok voltatok... A képek ezúton is Sinka Martina keze nyomát dicsérik. Nomeg Sáfrán Ivettét...
Ez pediglen a legjobb fotók második része. Az elkövetők változatlanul Sinka Martina és Sáfrán Ivett. Illetve mindazok, akik jelenlétükkel megtisztelték szeptember 20-i tornánkat.
A szeptember 27-re tervezett Kupák Háborúja 2 helyett október 4-én, a XIII. kerületi Vasas pályára várunk Titeket. A 6.GRUNDFOCI KUPÁRA a mai naptól lehet nevezni, az amatőr/junior csapatok érdekeit szem előtt tartva a létszámstop ezúttal is él, így a kéthetes tornarendezési időintervallumot tartva, mindössze 12 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni.
Müller János, a White Alders FC labdarúgója készítette számunkra az alábbi statisztikát, amelyen szerintem a pályára hulló esőcseppek számától eltekintve minden, az 5.GRUNDFOCI KUPÁT érintő számadat megtalálható. Türelmét és megszállottságát nagyra értékeljük, remélhetőleg pár hasznos információt minden érintett csapat ki tud mazsolázgatni magának.
Első ízben szerveztünk olyan 12 csapatos tornát, amelyen a létszám felét a juniorok alkották. Küzdeni tudásukkal egyáltalán nem okoztak csalódást, hiszen közülük kettő kvalifikálta magát a középdöntőbe, majd a kupa történetében először, egyikük komoly szerepet kapott a hármasdöntőben is. A 3 műfüves pálya egyébiránt 24 mérkőzésén 86 gólt (3,58-as meccsátlag) termelt, arányát tekintve ezekből a legkevesebbet a BSC FC kapta. Talán ez is közrejátszott abban, hogy az augusztusi "ezüst" után ezúttal egy nagyobb serleggel gyarapíthatták trófeáik számát. A Beerdrinkers FC legénysége szintúgy jelesre vizsgázott, és a kupán belüli "korosztályos" kupa második alkalommal való megnyerése, valamint az abszolút második hely ellenértékeként, a már előbb említett serlegek 50%-a gyakorlatilag hozzájuk vándorolt....
Az 5. Grundfoci Kupán szabtunk először gátat a nevezői létszámnak, így előző, 19 csapatos tornánkhoz képest szeptember 20-a reggelén, mindössze 12 tettre kész alakulat - 88 játékossal - kezdhette meg csoportmérkőzéseit a Vasas Sport Centrum esőáztatta műfüves pályáin. A zord idő dacára remek meccsekkel és meglepetéseredményekkel gazdagodhattunk, jó volt látni, hogy szép lassan, a juniorok is egyenlő esélyekkel léphetnek fel rutinosabb ellenfeleikkel szemben. A mezőnyt végigmustrálva kitűnik, ez a torna sem maradhatott újoncavatás nélkül: a Dinamó Budapest játékosai végül a Fair-Play Díjjal térhettek haza.
Első őszi tornánkra (amellyel a továbbiakban immáron kétheti rendszerességgel jelentkezünk) mindössze 12 csapatot hívtunk meg, és a nevezési listát tanulmányozva egyértelműen látható, jobbára a hasonló erőviszonyokat képviselő csapatok részvételére számítottunk. Ez azonban egyáltalán nem jelentette a színvonal visszaesését, hiszen az előző (az eddigi legerősebb!!!) kupán mindössze 15 másodperccel az utolsó meccs befejezése előtt második helyre szorult BSC FC mostani diadala, közel sem volt annyira egyértelmű. A középdöntőről - az egyre ütőképesebb alakulatot alkotó Utánaegysör ellenében - csak 7-es rúgásokkal tudták kvalifikálni magukat az első háromba, majd a legvégén azt a Beerdrinkers-t kellett két vállra fektetniük, akik a junior kupa megnyerésén túl, - hatalmas meglepetésre - az augusztusi negyedik helyezett Fehér Ház csapatát is legyőzték...
Az 5. Grundfoci Kupára készülő csapatok közül hárman vannak, akik neve már ott szerepel valamelyik vándorkupánkon. Mindhárom alakulat a juniorok viadalán aratott diadalával véste be magát honlapunk egyre vastagabb történelemkönyvébe. A Beerdrinkers FC, illetve a White Alders FC csapatbemutató írását korábban már olvashattátok, így most következzék a Bajnokok Háborújának junior győztese, a meglehetősen bizarr hangzású névvel büszkélkedő Fagyasztott HalRudak. Mint már megszokhattátok, kérdéseimmel ezúttal is a csapat vezetőjét, - jelen esetben Szabados Istvánt - bombáztam.
A héten elértük a 3000-es felhasználói álomhatárt, illetve összeállt a kép is, mely csapatok fogják alkotni a szeptember 20-i 5. Grundfoci Kupa mezőnyét. Mivel az előttünk álló hónapok során az eddigi egy helyett két tornát kívánunk biztosítani számotokra, kompromisszumos döntést kellett hoznunk. Így kísérletképpen most tizenkét csapatnál húztuk meg a nevezési limitet. Ezen túlmenően szombati tornánkra csak olyan alakulatokat hívtunk meg, akiknek még nem adatott meg a lehetőség, hogy Grundfoci Kupát nyerjenek.
Az 5. Grundfoci Kupa küszöbén elérkezettnek láttuk az időt, hogy a legaktívabb csapatok bemutatása mellett, külön foglalkozzunk a honlap legkiemelkedőbb játékosaival is. A kupás góllövőlista alapján Korbély Józsefre esett választásunk, aki a júniusi és júliusi torna során - előbb a Bambusz FC-t, majd a Kamino.hu-t erősítve - 17 alkalommal mattolta az ellenfelek jobb sorsra érdemes hálóőreit.
A fiatal erőket képviselő Budai Ászok FC hét elején történt bemutatását követően egy olyan csapatot szerettünk volna megismertetni közösségi portálunk tagjaival, akik valamilyen oknál fogva, további példát mutathatnak a hozzánk csatlakozni vágyó, alakulófélben lévő amatőr alakulatoknak. Választásunk a 4. Grundfoci Kupán debütált, friss Fair-Play Díjas FC Fusionra esett, ugyanis játékszeretetükkel, futballfilozófiájukkal teljes mértékben azokat az elveket képviselik, amiért honlapunk is megszülethetett. Kérdéseimre a csapat kapitánya, Rajnai Frigyes válaszolt.
Csapatbemutató rovatunkat egy nyár elején alakult, lelkes, többnyire tizenéves fiatalokat felvonultató társaság bemutatásával folytatjuk. Tettrekészségük, a sportághoz való példaértékű hozzáállásuk mi sem igazolja meggyőzőbben, minthogy röpke három hónap leforgása alatt lassan huszadik grundfocis mérkőzésükre készülődhetnek. Ráadásul lelkesedésük akkor sem szállt el, amikor bizony első mérkőzéseik után többnyire lehajtott fejjel kellett elhagyniuk a pályát. A labdarúgáshoz való szoros kötödésük, illetve az előbb már említett meccsrutin mostanára kezdi meghozni gyümölcsét, és nincs már messze az a pillanat, amikor nevesebb ellenfeleiknek is komolyan fel kell kötniük a fehérneműt, ha pontot akarnak rabolni tőlük. Kérdéseimre a csapat kapitánya, Matza Iván válaszolt.
"Elegáns - lásd a csapatképen:-) - játékkal verte meg eddigi talán legjobb ellenfelét - mármint azok közül, akiket legyőzött - a Napredak." - kezdi csapata utolsó mérkőzésének értékelését Kiss Zalán, a piros-fehérek kapitánya. "Szombaton 11.15-kor (talán nem voltunk teljesen normálisak, hogy ilyen melegben fociztunk) útjára indult a labda, és megkezdődött az emberfeletti küzdelem a kihívó Napredak, illetve a trónkövetelő Beerdrinkers között. Dacra a tikkasztó hőségnek, az iramra már az elején sem lehetett panasz...
Kispályás csapataink lelkesedésének köszönhetően komoly válaszút elé kerültünk, hiszen az augusztus 30-án megrendezésre került 4. Grundfoci Kupán olyan tényezővel találtuk szembe magunk, amelyre ez idáig még nem igen volt példa közösségi portálunk rövid élete során. Nevezetesen a túljelentkezés számunkra igen csak megtisztelő fogalmával. Mivel nem szerettük volna egyik lelkes alakulatot sem lelombozni azzal a szomorú ténnyel, hogy a létszám betelt, 20 csapatosra módosítottuk a kiírást. Viszont még véletlenül sem akarunk átesni a ló másik oldalára, így azt a döntést hoztuk, hogy kettéosztjuk a mezőnyt, és a 16 csapatos formulaára visszatérve inkább havi két tornával rukkolunk elő. A pozitív visszajelzések kapcsán az egyik helyszín ebben a hónapban (és majdan a téli sátras időszakban is!!!) a Vasas Sport Centrum (szeptember 20.), a másik pedig a Kupák Háborúján már általunk is kipróbált XVII. kerületi Rojik-pálya lesz (szeptember 27).
Itt a kupa legjobb fényképeinek második részét tekinthetitek meg...
Szokásunkhoz híven, - amiért külön köszönet jár nagyszerű fotósunknak, Sinka Martinának - ezúttal sem kerülhettétek el, hogy egy fényképekkel ellátott, amolyan "így játsztok Ti" típusú beszámoló keretén belül, sorra ne haladjunk a 4. Grundfoci Kupa legjelentősebb momentumain... Jó szórakozást a böngészgetéshez.
Tizenhetedik kerületi vendégszereplése után a Grundfoci Kupa visszatért jól megszokott bázisára, a Vasasra. A nevezők létszámát figyelembe véve folyamatos fejlődést tapasztalhattunk, és mivel nem akartunk elutasítani senkit sem, a kiírásban megadott létszámot 20 csapatra növeltük. A gyorsabb lebonyolítás érdekében immár 5 műfüves pályán zajló mérkőzéseken 9 Grundfoci Kupás újoncot avattunk, de a nevezési listát böngészgetve jól látható, néhány meglévő alakulaton is átsöpört a rotáció szele. Végül a 41 mérkőzés, 984 perc tiszta játékidőt, 219 gólt - ami 5,34-as meccsenkénti gólátlagnak felel meg! - adott nekünk. No meg az FC Mesziti személyében, egy új kupagőztest...
Lassan megszokottá válik, hogy közösségi portálunk minden hónapban kupára hívja regisztrált felhasználóit. Futball aktivitásra ösztönző kezdeményezésünk egyre szélesebb körben talál utat magának, talán ezzel magyarázható az a tény is, miszerint egyre többen akarják magukat szélesebb körben megmérettetni. A 4. Grundfoci Kupa ezzel számunkra a rekordok kupája is lett, hiszen augusztus 30-án 19 csapat, illetve 157 lelkes amatőr labdarúgó várta az első sípszót. A jelenlévők belénk vetett bizalmát valamiféleképp honorálva, a megszokott díjak mellett első ízben került átadásra a Grundfoci Vándorkupa, valamint egy Grundfoci Junior Vándorkupa, amelyen természetesen a friss győztesekkel egyetemben előző "bajnokaink" neve is helyet kapott.
A nyár utolsó vasárnapján, a Vasas műfüves pályáin került megrendezésre internetes portálunk sorrendben negyedik kupája. A csapatok létszámát tekintve örömmel konstatáltuk, hogy az előnevezett 20 alakulatból 19 ténylegesen is megérkezett, emelve ezzel rendezvényünk színvonalát. Természetesen ezúttal is szép számmal avathattunk Grundfoci-debütánsokat. Az előzetes várakozások alapján, talán a júliusi derbit nyerő Steel-Car rendelkezett a legmegalapozottabb győzelmi reményekkel, azonban az első négy hely sorsa végül az "újoncok" között dőlt el. Nem is akármilyen körülmények közepette, hiszen az ezüstérmes BSC FC-t az FC Mesziti ellenében mindössze 15 másodperc választotta el a végső győzelemtől. A juniorok mezőnyében a White Alders - akik egyébként ez egyetlen alakulatként minden kupán részt vettek és csatáruk, Bulyovszky Balázs mind a négy alkalommal be is talált az ellenfelek hálójába - szereplése keltette a legkellemesebb meglepetést, akik a felnőtt csapatok között csoportjukból könnyedén jutottak tovább a középdöntőbe, elhódítva ezzel a Grundfoci Junior Vándorkupát.
Ami latinul alnus incana, magyarul fehér éger, az az angol nyelvben White Alder. Ha pusztán nyelvi összefüggések alapján kezdeném el boncolgatni, tulajdonképpen mit is takar ez az elnevezés - pláne többes számban értelmezve! -, az életben nem jutna eszembe, hogy egy focicsapatra kellene asszociálnom. Ráadásul a különös elnevezés különös "fazonokat" is takar, hiszen első ránézésre egyikük sem az a kifejezett labdarúgóalkat. Az alakulat játékosait első ránézésre az ember inkább képzelné eminens tanulóknak, mintsem ügyes "futballőrülteknek". Azonban a kép csalóka, hiszen például Bulyovszky Balázs és Nemény Vilmos személyében olyan labdarúgók alkotják a csapatot, akik majdhogynem páratlan módon, mindhárom Grundfoci Kupán feliratkoztak a góllövők közé. Eddig begyűjtött helyezéseik értékét pedig mi sem tükrözi jobban, hogy fiatal koruk ellenére, a felnőtt mezőnyben sem okoztak csalódást. Kérdéseimre a csapat szóvivője, a kupás góllövőlista alapján az előkelő első tízben tanyázó Bulyovszky Balázs válaszolt.
Míg a csapatok a pályán küzdöttek egymással, kollégáim Hegybíró Bence és Sinka Martina - már mondhatni szokásukhoz híven - ,ezúttal is elcsíptek néhány érdekes jelenetet. Emellett korábban felmerült egy olyan igény, miszerint a Best Of képek közé töltsük föl a tornán érdekelt alakulatok csapatfotóját is. Mivel lehetetlent nem ismerünk (max. kivitelezhetetlent), így örömmel teljesítjük ezirányú kéréseteket. Ráadásul ha még a képaláírásokat is elolvasgatjátok, pontos képet kaptok a kupa legfontosabb mozzanatairól is. Mazsolázgassatok egészségetekre... Folytatás augusztus 30-án!
Mivel a Firefox behalt a sok fotó miatt, két részre osztottuk képes beszámolónk.
Noha elsődleges célunk nem feltétlenül a tradícióteremtés, mindazonáltal mégis azon vagyunk: lehetőleg egy hónap se teljen el saját rendezésű torna nélkül. Augusztus utolsó hétvégéjén, amolyan nyárbúcsúztató jelleggel újra mozgósítani kívánjuk csapatainkat. Az immár sorrendben negyedik alkalommal kiírt GRUNDFOCI KUPA remélhetőleg ugyanolyan kiéletezett, ámde sportszerű mérkőzésekkel párosul, mint azt már előzőleg megszokhattuk. Mivel rendezvényeink nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalabb generáció köreiben is, ezért a KUPÁK HÁBORÚJÁN első ízben alkalmazott gyakorlat mintájára, ezúttal is külön figyelmet szentelünk nekik. Ennek szellemében az U21-es szabályoknak megfelelő nevezők között a két legjobb csapat - esetleges korábbi kiesésétől függetlenül -, egy külön döntő keretein belül vív meg a GRUNDFOCI JUNIOR KUPÁÉRT.
A Kupák Háborúja - ha csak a puszta számokat nézzük -, a XVII. kerületi Rojik pálya vonatkozásában 1 új helyszínt, 11 Grundfoci Kupás újonc csapatot, 3 műfüves pályán zajló 33 mérkőzést, 792 perc tiszta játékidőt, 154 gólt - ami 4,66-as meccsenkénti gólátlagnak felel meg - adott nekünk. Aztán vannak olyan dolgok is amelyeket nem lehet csupán számszerű adatokkal behelyettesíteni, kifejezni. Hiszen csak az tudja, aki ott volt, adott esetben milyen izgalmakat produkálhat a foci. Ezt hivatott alátámasztani az a tény is, miszerint két középdöntős mérkőzés mellett, magát a döntőt is hetes párbaj tette emlékezetessé...
Noha a mérkőzést a Grund FC csapata kezdte, azonban a hazaiak legnagyobb meglepetésére, az AFC legénysége rögvest átvette irányítást. Hathatós rohamaik eredményeképpen Kiss Ádám lövésével az ötödik percben meg is szerezték a vezetést. A bekapott gól jótékony hatást gyakorolt a két csapat párharcát eleddig magabiztosan nyerő grundosok játékára. Előbb Mikolics Dániel egyenlített, majd Lukács Valter találatával megfordították a meccs állását. A szünetig Mikolics újabb két góllal sokkolta a másik paksi alakulat játékosait.
A Kupák Háborúja ( 3.Grundfoci Kupa vs. 21. Kamino.hu Vándorkupa ) szombati összecsapásain 14 csapat 110 játékost vonultatott fel. A jelenlévő alakulatok közül mindenképp ildomos kiemelni a fiatal erőkből álló White Alders FC-t, akik ezidáig mindhárom tornánkat megtisztelték. A eredményeik alakulásában Bulyovszky Balázs, Kocsi Gergely, illetve Nemény Vilmos minden egyes alkalommal komoly szerepet vállalt. Rajtuk kívül még egy úriember csatlakozhat ehhez a spontán létrehozott 100%-os klubhoz. Gáspár Tibor a KAMINO.HU valamint a Bambusz FC között "ingázva", szintúgy nem hagyott ki egyetlen grundos kupát sem.
A drámai elnevezés ellenére talán nehezen hihető, de a KUPÁK HÁBORÚJA bizonyult honlapunk legnyugodtabb keretek között lezajlott tornájának. A KAMINO.HU Vándorkupa szervezőjével, Pinkóczi Tiborral közösen kiötlött kupaegyesítő kreálmányunk "kiteljesedésének" ugyan gátat szabott a rendelkezésünkre álló, nyaralásokkal szétszabdalt rövidke idő, azonban panaszra egyáltalán nem lehet okunk. Igazából nem tudtuk, mire számíthatunk, hiszen az előző két Grundfoci Kupa nevezői listáját nézve, a White Alders, az Utánaegysör és a KAMINO.HU kivételével csupa, számunkra eleddig teljesen anonim csapat szállt szembe egymással. Aztán a mérkőzések forgatagában szép lassan megismertük a többieket is, így ha valaki a közeljövőben olyan kvalitású csapatokkal kíván megmérkőzni, mint a Steel-Car Kft., a SORI.HU, vagy éppen a Futball Cabaret, annak bizton tanácsolhatom, alaposan kösse fel azt a bizonyos, sokszor említett gatyát...
Következő nagyszabású tornánkig, azaz a Kupák Háborújáig, már két hét sincs hátra. A nevezések megkezdőztek, így ha a strand helyett a focit választanátok, ne késlekedjetek! Amennyiben honlapunk színeiben kedvetek lenne megmérkőzni a Kamino.hu Vándorkupa rivális csapataival, várjuk jelentkezésetek!
Előző két GRUNDFOCI KUPA sikerén felbuzdulva közösségi portálunk júliusban sem hagyja magára a kispályás labdarúgás szerelmeseit. Egy kicsit azonban megkevertük a paklit, álmodtunk egy merészet, és eszközöltünk egy teljen újfajta kihívást. Ez nem egy szimpla, grundfocis csapatok közötti megmérettetés. Sokkal többről van szó! A becsületről! Mindannyiunk becsületéről, hogy megmutassuk és egyben eldöntsük melyik kupasorozat rendelkezik felkészültebb, erősebb, ügyesebb alakulatokkal! Ellenfeleink a KAMINO.HU VÁNDORKUPA legjobbjai közül kerülnek ki. A tét tehát nem kicsi. Július 26-án szombaton eldől melyik kupasorozat csapata nyeri el a 3. GRUNDFOCI KUPA, és a 21. KAMINO.HU VÁNDORKUPA győztesének járó trófeát!!!