Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2008-09-10 - Grundfoci hírek

BUDAI ÁSZOK FC - A RIPORT

Csapatbemutató rovatunkat egy nyár elején alakult, lelkes, többnyire tizenéves fiatalokat felvonultató társaság bemutatásával folytatjuk. Tettrekészségük, a sportághoz való példaértékű hozzáállásuk mi sem igazolja meggyőzőbben, minthogy röpke három hónap leforgása alatt lassan huszadik grundfocis mérkőzésükre készülődhetnek. Ráadásul lelkesedésük akkor sem szállt el, amikor bizony első mérkőzéseik után többnyire lehajtott fejjel kellett elhagyniuk a pályát. A labdarúgáshoz való szoros kötödésük, illetve az előbb már említett meccsrutin mostanára kezdi meghozni gyümölcsét, és nincs már messze az a pillanat, amikor nevesebb ellenfeleiknek is komolyan fel kell kötniük a fehérneműt, ha pontot akarnak rabolni tőlük. Kérdéseimre a csapat kapitánya, Matza Iván válaszolt.


Egy kis pihi sohasem árt


Kozelka Zsolt:

Mivel konkrétan tudom, hogy  a Pesti oldalon élsz, úgy érzem joggal merül fel bennem a kérdés, miért lett a csapat neve Budai Ászok?

Matza Iván:

Kisebb kormomban Budán laktam, és mivel barátaim is ott élnek, ezért döntöttünk a fiúkkal a Budai Ászok név mellett.

Kozelka Zsolt:

Ebben az esztendőben az Ászok számodra már a második állomás, hiszen éppen nálam, a Fagyi4everben kezdted grundfocis pályafutásod. Milyen érzésekkel emlékszel vissza erre az időszakra?

Matza Iván:

A Fagyinál remek hónapot töltöttem. Egész jól ment a játék is, de úgy éreztem valami miatt mégis kilógtam a csapatból, és ez vezetett a váltáshoz.

Kozelka Zsolt:

Ami igaz, az igaz. Messze Te voltál köztünk a legfiatalabb. Viszont mindamellett jelentős részt vállaltál első, a Napredak ellen aratott győzelmünkben, és egyik első kupás gólunk is hozzád fűződik...


Az alsó sorban balra lent, még a Fradi4ever színeiben


Matza Iván:

Igen, és nagy büszkeséggel töltött el, hogy fiatal korom ellenére sikerült többször is kapuba találnom.

Kozelka Zsolt:

Ha már itt tartunk, talán érdemes lenne megemlítenünk, hányadik évedet is tapsod?

Matza Iván:

A tizenhatodikat töltöttem be most augusztusban.

Kozelka Zsolt:

Utólag is Isten éltessen, viszont tisztán látszik, nem most kerültél közelebbi kapcsolatba a sporttal.

Matza Iván:

Valóban. Tizenegy éve versenyszerűen jégkorongozom. Jelenleg a MAC igazolt játékosa vagyok, de a focival is próbálkoztam, és egy évet húztam le Ferencvárosban.

Kozelka Zsolt:

Melyik poszton?

Matza Iván:

Voltam balszélső, jobbszélső és irányító középpályás is.

Kozelka Zsolt:

Miért akadt meg egy év után a dolog? De kérdezhetném azt is, miért inkább a jégkorong?

Matza Iván:

Mert akkor már 5 éve játszottam, és úgy gondoltam, folytatnom kell!

Kozelka Zsolt:

Evezzünk frissebb vizekre... Mikor fogalmazódott meg benned, hogy a suli sportpályájáról kilépve más környezetben is focizgass, ráadásul csapatot alapíts?




A riporter és riportalanya


Matza Iván:

Az iskolában mindig csak egymás ellen, esetleg más osztályokkal, vagy a tanárokkal játszottunk. Nagyobb kihívásra volt szükségem, és velem egykorú csapattársaimnak is. Megláttam a Nemzeti Sportban a Grundfoci honlapját, tetszett a dolog, így hát regisztráltam. Mint már fentebb kitértünk rá, az akkor még Fradi4ever néven futó alakulatnál kezdtem "grundos" pályafutásom, majd a srácokkal létrehoztuk saját csapatunkat.

Kozelka Zsolt:

Folytassuk itt! Annál is inkább, mert a kezdet nem indult túl fényesen számotokra. Rúgott gólban ugyan nem volt hiány, azonban rengeteget kaptatok...

Matza Iván:

Sajnos gyermeteg hibáink forrása a mai napig megmaradt. Volt amikor már öt góllal is vezettünk, a végén mégis kikaptunk. Pont mostanában néztem, mi rúgjuk a legtöbb gólt, de majdnem mi kapjuk a legtöbbet is. A védelmen nagyon gyorsan kell változtatnunk. Igazából a fő probléma abban rejlik, hogy mindenki támadni akar...

Kozelka Zsolt:

Mindettől eltekintve mostanában már egyre gyakrabban zárjátok győzelemmel mérkőzéseiteket. Ha nem tévedek, egyedül a Budai Ászok volt képes egy óra leforgása alatt húsz találatnál is többet bepakolni ellenfele hálójába. Mondhatni történelmet írtatok! :-)

Matza Iván:

Amint látod, szerencsére megkezdődött valami. Ha kijön a lépés, a jó játék esetenként már a győzelmeket is hozza. A Budapest Meteorit ellen például mindenkinek remekül ment a foci, azt a bekapott hét gólt viszont ugyancsak a fegyelmezetlenségünk miatt kaptuk.



A Budai Ászok Football Club címere


Kozelka Zsolt:

A csapaton belül melyik az a terület ahol kezd már összeállni a kép, illetve mi az, amin mindenképp változtatnotok kell?

Matza Iván:

A középpályától fölfelé már alakul a dolog, de a védelem néha egyszerűen katasztrofális. Rengeteget kell még fejlődnünk minden tekintetben.

Kozelka Zsolt:

Ha már burkoltan érintettük a csapatképét, térjünk ki az egyénekre is. Rajtad kívül van még valaki, aki korábban megfordult valamely egyesületben?

Matza Iván:

Néhány társam rendszeresen focizgatott, de egyesületi szinten egyikőjük sem.

Kozelka Zsolt:

Elérkezett az idő, hogy név szerint bemutassuk őket, természetesen érintve azt, melyik poszton bevethetők, és bátran értékelheted eddigi teljesítményüket is.

Matza Iván:

Jelenleg két kapusunk is van, Nyerges József, illetve a Snowkids-ből érkezett Bereznai Henrik személyében. Mindketten hihetetlen bravúrokra képesek. Rendszerint váltják egymást, ilyenkor a másik mindig a mezőnyben játszik. Talán ez az a poszt, ahol nem kell fejlődnünk. Mint már említettem, a védelem a Budai Ászok FC kritikus pontja. Vokoun Iván helye a legstabilabb. Szívét-lelkét kiteszi a csapatért, és hihetetlen akaraterőről tesz tanúbizonyságot meccsről-meccsre. A másik védő személye mindig kérdéses. Attól függ, aznap éppen ki vállalja. Ide még kellene valaki... A középpályán Szatmári Dávid, az öccse, Bandi és jómagam szoktunk előfordulni. Dávid kiválóan fedezni a labdát, és finom megoldásaival meccseket képes eldönteni. András is nagy harcos, apró termete ellenére remekül megállja helyét a mezőnyben. Jómagamról meg csak annyit mondanék, van néhány dolog, amiben még fejlődnöm kell. Csatárok tekintetében sincsenek gondjaink.  Dúl Szabolcs, Kincses Róbert és Spolarich András menetrendszerűen rugdossák a gólokat, emellett mindannyian igen technikásak is.



Dúl, Matza, Szatmári A., Szatmári D., Vokoun, Kincses ill. a kapus Nyerges


Kozelka Zsolt:

Ha a honlap junior csapatait nézzük, szép lassan kezdtek felkapaszkodni a Kupás Ranglista élén tanyázó White Alders, valamint a Beerdrinkers mögé. A jövő szempontjából milyen célkitűzések fogalmazódtak meg bennetek?

Matza Iván:

Szeretnénk megelőzni mind a két csapatot, amelyek ugyan nagyon erősek, de úgy érezzük előbb-utóbb megtérül a befektetett energiánk. Jó lenne majd egy nagypályás bajnokságban is elindulni, először viszont a Grundfoci berkein belül szeretnénk bizonyítani.

Kozelka Zsolt:

A barátságos meccsek tömkelege után augusztus végén már a Grundfoci Kupára is beneveztetek. Hozzáteszem, nem is ment rosszul a játék, hiszen újoncként felnőtt csapat ellen mérkőzést nyerni dicséretes dolog. Milyen tapasztalatokkal tértetek haza?

Matza Iván:

Minden tekintetben hasznunkra várt a remek csapatokat felvonultató grundfocis torna. A sorsolás alakulhatott volna számunkra egy kicsit szerencsésebben is, de mégsem panaszkodhatunk. Nem ismertük ellenfeleinket, viszont legalább egy győzelemmel a tarsolyunkban akartunk hazamenni. Ami sikerült is, így elértük elsődleges célkitűzésünket. Ráadásul sokat tanulhattunk az idősebb korosztályt képviselő csapatoktól, ami szintúgy nem mellékes.

Kozelka Zsolt:

A szeptember 20-i, sorrendben immár ötödik kupára igyekszünk többnyire azonos szintű csapatokat meghívni. Tehát elméletileg bőven lesz alkalmatok további pontokat gyűjtögetni...

Matza Iván:

Jó elképzelésnek tartom a célkitűzést, hogy nagyjából egyenlő kvalitású csapatok játszanak. Egy dobogós hellyel igazán elégedettek lennénk...

Hozzászólások