Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2008-05-29 - Grundfoci hírek

KAMINO.HU - INTERJÚ

Csapatbemutató rovatunk heti főszereplője a Kamino.hu. Eredménylistájukat böngészgetve nem csodálkozhatunk kiváló Grundfoci Kupás szereplésükön sem, viszont interjúnk mondanivalója nem pusztán az eddig elért sikerek felevenítésére koncentrálódik. Szemléletükkel, foci iránti elkötelezettségükkel a frissen alakult, javarészt fiatal játékosokból álló csapatok számára is követendő utat mutathatnak.

Kozelka Zsolt:

Munka mellett két kispályás csapatban játszol, bajnokságot, kupát szervezel. Szóval a szó pozitív értelmében egy igazi megszállott vagy. Honnan datálható ez, a sportághoz való szoros kötődés?

Pinkóczi Tibor:

Hat éves korom óta focizom. A Kölcsey Ferenc Általános Iskolában, - ahova jártam - heti hat edzésünk volt, nyolc éven keresztül. Hetedikes voltam, amikor lehívtak a helyi "nagycsapatba", a RAFC-ba, de nem mentem le egy tréningre sem. Bár később - 15 évesen - három hónapot az MLTC, 24 évesen ugyancsak 3 hónapot a RAFC-on edzettem, soha sem voltam igazolt játékos.

Kozelka Zsolt:

Viszont ha jól gondolom, ott volt helyette a kispálya, köznapi nyelvhasználattal élve, a grund...

Pinkóczi Tibor:

Általánosban csak kispályáztunk, majd 14 évesen lementem néhány osztálytársammal a XVI. kerületi Sasvár pályára. Lényegében ott nőttem fel! Nagyon sok barátommal, például a Bambusz FC és a Kamino.hu jelenlegi játékosainak nagy részével is ekkortájt ismerkedtem össze. Igazi grund volt, mi csak úgy hívtuk: "A PÁLYA". Akkoriban amatőr kispályás bajnokság is zajlott még a füvön, és 1999-ben be is neveztünk oda a srácokkal. Első csapatom neve, Endoplazmatikusok volt...



Az irány egy, az András kettő...

Kozelka Zsolt:

Milyen felindulásból jött ez a sületlen elnevezés?

Pinkóczi Tibor:

Valamilyen orvosi kifejezés, és a srácok akkoriban tanulták. Ha jól emlékszem 8 csapatból állt egy csoport. A harmadik osztályban szerepeltünk, és 14 meccsből ötöt nyertünk.

Kozelka Zsolt:

Ebből a csapatból rajtad kívül mások is játszanak a Kaminóban?

Pinkóczi Tibor:

Természetesen! Legjobb barátom Gáspár Tibi (Roni) már akkor is csapattársam volt. Rajta kívül még Molnár Tomi, aki most sajnos sérült, így nem lehet részese jelenlegi sikereinknek. Egyébként ez a társaság tette le a mai csapat alapköveit. Nagyon sokat köszönhetek/köszönhetünk nekik. Bár a keret az eltelt évek alatt sokat formálódott, többségében a Pályán felnőtt srácok alkották későbbi csapataink gerincét. Anno indultunk még Csiga FC néven a Fehérvári úton, Csütörtök FC néven itt, a XVI. kerületben. Néhányan - főleg a Bambuszos keretből - játszottunk a Sailor FC-ben, és ha jól emlékszem a Pályán vitattuk meg a Kamino.hu "elődjének", az El Magicónak az összetételét is. De ez már 2005-ös sztori.

Kozelka Zsolt:

Az El Magico létrejöttéig, milyen eredményekkel büszkélkedhettetek?

Pinkóczi Tibor:

Egyszer negyedikek lettünk a Csütörtök FC-vel úgy, hogy tavasszal mindenkit végigvertünk. De a legmeghatározóbb talán a pénzdíjas, 2002-es Karácsony Kupa volt Tökölön, ahol ez erős mezőnyben (pl. Bakó) ugyancsak negyedikként végeztünk. Itt találkoztam először a még ma is aktív kaminósok közül Tróznai Gabival, illetve Fábián Gáborral, aki bár most már kevesebbet "mozog" velünk, bal lábától annak idején nagyon sokan rettegtek a kerületben. Ezen kívül kétszer is másodikként zártuk az Építők-csarnokban rendezett Téli terembajnokságot - dacára annak, hogy mi voltunk az abszolút favoritok.

Kozelka Zsolt:

Az El Magico egy szimpla névváltás volt, vagy a csapaton belül szerkezetbéli átalakítást is vont maga után?

Pinkóczi Tibor:

2005-ben adták át a kerület első műfüves pályáját a Metrosport bázison, és mindjárt bajnokságot is szerveztek. Oda már ezzel a névvel neveztünk be. Az El Magico egyébként a "Galaktikusok" spanyol megfelelője. Az alapító tagok közül ma már csak Roni, Trózi és én játszunk együtt. A teljesség igénye nélkül az első két év során Jackson mellett Fábió, Lajos, Zsolti, Kopasz, Fenczo, Zsán, Gyurci, Geri, Janó és talán Lucza fordult meg a keretben (elnézést, akit kihagytam). 2006-ban jött az első komolyabb vérfrissítés. Ekkor került a csapatba a két Zombori, azaz Gergő és Péter. Bajnoki cím és második helyek jellemezték ezt a korszakot.



Molnár László, Téglás Máté, Tóth András, Kovács András, Gerencsér Tamás
Gáspár Tibor, Tóth András, Pinkóczi Tibor

Kozelka Zsolt:

A mostani keret mikor állt össze?

Pinkóczi Tibor:

Alig egy éve. Tulajdonképpen két csapat fúziójából, hiszen az éppen bajnoki címvédő - akkor már El Magico-kamino.hu néven futó - alakulatot "megerősítettük" néhány RAJ-os legénnyel. Ekkor került a csapathoz a Bambusz FC jelenlegi MVP-je (legértékesebb játékos), Korbély Joci; visszatért a szintén bambuszosként kezdő, korábbi korosztályos válogatott Tóth András; a XVI. kerületi kispályás labdarúgó vándorkupa (ma Kamino.hu Vándorkupa) többszörösen megválasztott legjobb játékosa, Kovács András, valamint két KISÉ-s csapattársa Téglás Máté, és Molnár László (utóbbi többször is a torna kapusa volt). Mostani keretünket a fent említett 5 játékos mellett a két Zombie (akik közül Gergő ugyancsak sokszoros legjobb kapus, míg öccse MVP), Trózi, Roni és az Újbuda futsal-csapatának tagja, Ásoth Dániel alkotja. Rajtuk kívül még meg kell említenem leghűségesebb beugróinkat: az Ivanics testvéreket, Tar Krisztiánt, illetve az I. Grundfoci Kupán a legjobb kapusnak megválasztott másik Tóth Andrást.

Kozelka Zsolt:

A baráti focizgatásból kilépve, immár támogatóval a hátatok mögött, milyen eredményekkel kezdte szereplését ez az alaposan összeválogatott, mondhatni "félprofi" alakulat?

Pinkóczi Tibor:

Nem kezdtük valami fényesen az első szezont. Sok vereséget könyvelhettünk el, és csupán a hetedik hely jutott nekünk a bajnokságban - össze kellett érnünk. Az áttörés 2007 augusztusában következett be, amikor is megnyertük "saját" kupánkat. Szeptembertől pedig heti négy meccsel alapoztuk meg a "sikerkorszakot". Szerdán és pénteken a Sorin, kedden a Metrón, míg hétvégén Csömörön vitézkedtünk. Ettől az időszaktól kezdődően hívják a csapatot Kamino.hu Football Klubbnak - hála Sebők János Úrnak, a kamino.hu munkaruha és védőeszköz webáruház, illetve üzlet tulajdonosának.

Kozelka Zsolt:

Lényegében a Grundfoci.hu portálnak is az az egyik alapfunkciója, hogy a nálunk regisztrált, amatőr szinten működő kispályás/grundos csapatokat érdekessé tegyük legalább a helyi érdekeltségű, potenciális támogatók számára. Úgy vélem egyik csapatnak sem jönne rosszul egy-két garnitúra mez, néhány labda, vagy éppen egy kupás indulás nevezési költségének ellenértéke... Mennyire elterjed tendencia Magyarországon az effajta névváltoztatás?

Pinkóczi Tibor:

Most, hogy járjuk az országot, rengeteg olyan csapattal futunk össze, amely egy adott szponzor nevét viseli. Egyébként minket senki nem kért korábbi nevünk "eldobására". Egyszerűen úgy gondoltam, ez a legkevesebb, amit tennünk kell. Nálunk ez kb. úgy indult, hogy mondtam a Jánosnak, egyre jobb a csapat, és egy komoly szerelés sokat dobna az egészen. Akkoriban kerültem a Soroksári Úti Műfüves Bázisra, mint bajnokságszervező. Tudtam, több helyen meg fogunk fordulni az évad során, heti négy-öt meccsünk lesz, plusz kupák, rendezvények. Úgy gondolom megérte beruházni, mégis csak jobban néz ki a társaság, mint ha valami szedett-vedett szerelésben focizgatnánk. Emellett tavaly szeptemberben Vándorkupánk is átkeresztelődött, sőt a Csömörön zajló bajnokságok is Kamino.hu Kispályás Labdarúgó Liga néven futnak. Közben felhelyeztük a cég bannerét weboldalunkra, rajta van majd minden kommunikációs anyagon, oklevélen, versenykiíráson, és megtalálhatóak vagyunk az iwiw-en is. Egy szó, mint száz, megfelelő ellenszolgáltatást kell nyújtani, így mindenki jól jár. De hangsúlyozom, ez személyes kapcsolat nélkül nem megy!

Kozelka Zsolt:

Elég széles ellenszolgáltatási palettával rendelkeztek, viszont a támogató részéről vannak eredménybeli elvárások is veletek szemben?

Pinkóczi Tibor:

Nincsenek. Azóta viszont nagyon sok minden megnyertünk, és amit meg nem, azt még később megnyerhetjük.

Kozelka Zsolt:

Ekkora tapasztalattal a háta mögött, regionális szinten már meghatározó csapattá nőtte ki magát a Kamino.hu. Mit hozott számotokra az utóbbi egy év?

Pinkóczi Tibor:

A Soroksári úton megnyertük a Szerdai Palánkos Ligát, majd a Bajnokok Ligáját, illetve másodikak lettünk a Karácsony Kupán. A legnagyobb sikerünknek talán a szilveszteri, 18. Kamino.hu Vándorkupán elért első hely tekinthető. Húsz csapat indult, és többek között az FTC futsal játékosait, valamint a Rubeola FC Csömör második alakulatának nevezhető Granatát is magunk mögé utasítottuk. Most áprilisban újfent megnyertük a Metrosport bajnokság keddi játéknapját - amely mind közül a legerősebb -, és másodikként zártuk az ottani BL-t. Több-kevesebb sikerrel eljutottunk Pécsre, Bajára és Miskolcra is, emellett az 1. Tifo-kupa győztesének, valamint az I. Grundfoci Kupa ezüstérmesnek mondhatjuk magunkat!

Kozelka Zsolt:

Az egységes, eredményes csapattá való alakulás egy meglehetősen rögös, hosszú folyamat. Ha a jövőbe nézel, mi az amiben még mindenképp fejlődnötök kellene?

Pinkóczi Tibor:

A honi kispályás csapatok tele vannak futsal játékosokkal, így a legtöbb nagy tornán egyenlőre esélyesebbek nálunk. Rutint kell még szereznünk, alázattal kell viseltetnünk a foci iránt, és sokat kell együtt "mozognunk"! A gárda megvan - ezt nyugodtan kijelenthetem -, akik esetleg még elférnének, azok pedig tudnak róla. Fontos, hogy megőrizzük legnagyobb erényünket: a csapategységet. Eszeveszett erősítésbe tehát semmiképp nem fogunk belekezdeni.

Kozelka Zsolt:

Esetleg elképzelhető, hogy egyszer ti is a futsal felé veszitek az irányt?

Pinkóczi Tibor:

Már szerveződik a SAJÁT csapatunk!!! A szervezési feladatok mellett pusztán pénz kérdése az egész.

Kozelka Zsolt:

Nyilván sokan kíváncsiak rá, hogy a 4+1 fős hadrendet leszámítva, gyakorlatilag mi a legszembeötlőbb különbség a kispálya és a futsal között.

Pinkóczi Tibor:

A futsal-bajnokságot az MLSZ írja ki. Kvázi a csapatok egy szervezet alá tartoznak, van versenyszabályzat és profi, osztályokba sorolt bajnokság. Ha a játékot nézzük, akkor gyorsabb, látványosabb, és mivel nem nagyon lehet faultolni. sportszerűbb is. Magyarországon az 5+1-es kispályás foci még jóval népszerűbb, mint a futsal, amit jelenleg csupán 4-500 egyesületi szinten igazolt labdarúgó űz.

Kozelka Zsolt:

Visszatérve hozzád/hozzátok. Az interjú során több alakalommal is elhangzott a Bambusz FC neve. A Kamino mellett ebben a csapatban is focizol, de rajtad kívül teszi ezt még több társad is...

Pinkóczi Tibor:

Ivanics László szavaival élve: "A Bambusz FC egy baráti társaság, a Kamino.hu pedig egy összeválogatott sztárcsapat". Azok a Bambuszosok, akik nem tagjai a Kaminónak, nem is lesznek soha. Egész egyszerűen, mert nem férnek be! Amúgy most a Tippmixen, öten voltunk ilyen "kétcsapatos" játékosok.



Tóth András, a "beugró", mint az I. GRUNDFOCI KUPA legjobb kapusa

Kozelka Zsolt:

A végére maradt a szóvivői pozíció egyik legkellemesebb feladatköre. Saját csapattársaid bemutatása, jellemzése.

Pinkóczi Tibor:

Ettől féltem.

Kozelka Zsolt:

:-)

Pinkóczi Tibor:

Na jó, akkor kezdjük hátulról.

Molnár László és Zombori Gergő - két állandó kapusunk.

Lacika megbízható, jó kapus. Fiatal kora ellenére több NB1-es futsal mérkőzést tudhat a háta mögött.

Gergő ugyancsak biztos pont, egyébiránt ő védi a Bambusz hálóját is.

Tóth András a harmadik számú kapusunk, mindig lehet rá számítani, és kiválóan védett a Grundfoci Kupán is.

Tróznai Gábor, Trózi a Kamino rangidőse. Rutinjára nagyon nagy szükségünk van.

Kovács Andris szintén futsalozik (a Fortunában), magyar bajnoki második (U21), a csapat egyik agya.

Ásoth Dániel a másik "agy", idén az Újbuda futsal gárdájában szerepelt.

Tóth András védőmunkája nélkülözhetetlen. Erőszakos játékos, civilben pedig mixer.

Téglás Máté bokája fenomenális, inkább védőmunkájával emelkedik ki a társai közül. A Tura NB3-as csapatának tagja.

Zombori Péter bárhol bevethető, jó játékos. Jobb lába, illetve azzal lőtt szabadrúgásai fél gólt érnek, emellett a Bambuszt is erősíti.

Gáspár Tibor, Roni a 10-esünk. Kicsi, gyors és ha akar, erőszakos is tud lenni. A fontos meccsekre tartogat...

Korbély József jól cselez, pontos passzokkal segíti társait. Igen gólerős, és Ronival együtt szintén Bambuszosok.

Rajtuk kívül még Tar Krisztián, Ivanics Bence, újabban Ivanics László segítik a csapatot.

Kozelka Zsolt:

Miként jellemeznéd saját játékod, játékfelfogásod?

Pinkóczi Tibor:

Nem vagyok focista, és soha nem is voltam az. Hajtok, és amikor megy, hozzáteszek a játékhoz. Onnan ismersz meg, hogy én vagyok az, aki spiccel lő még akkor is, amikor belsővel is lehetne.

Kozelka Zsolt:

Számodra melyik fontosabb? Maga a pályán zajló aktív játék, avagy a rendezvényszervezés?

Pinkóczi Tibor:

Nagyon nehéz, mindkettő egyformán fontos, illetve legfontosabb a CSALÁD...

Kozelka Zsolt:

Beszéltünk már nagyon sok mindenről, mégis, egy mondatban mit emelnél ki jövőbeli célkitűzéseiteket illetően?

Pinkóczi Tibor:

Rövidtávon szeretnénk bejutni a Borsodi teremfoci-kupa országos döntőjébe, és meg akarjuk nyerni a Metrosport BL-t. Hosszú távon pedig a futsal... Hogy most vagy jövőre, az hamarosan kiderül.

Hozzászólások