Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2010-09-23 - Grundfoci hírek

Igényes foci, Igénytelenek győzelem, helycsere a tabella élén

Méghozzá igazi csemegével fűszerezve. Merthogy idei 17. kupánk sok egyéb más érdekes kuriózum mellett, fantasztikus junior-sikereket is hozott. A három utánpótláskorú gárdából kettő a legjobb négy között végzett...

Talán mondanom sem kell, adrenalin-hiányban ezúttal sem volt részem. Amíg két héttel ezelőtt a sporik távolmaradása állított megoldandó feladat elé, addig most magának a tornának a lebonyolítása. Jelentkező pedig akadt bőven, és a kupa előtt hat nappal már be is telt az opcionális 12 hely. Ennek ellenére az utolsó 24 óra nem szólt másról, csak szűnni nem akaró körtelefonok bonyolult láncolatáról, mivel a kitartó esőzések alaposan alámosták egyesek harci kedvét. Nem akarom túlragozni a dolgot, lényeg, hogy péntek este annak reményében tértem nyugovóra: a mostoha körülmények dacára, elvileg megleszünk.

Aztán mégsem lettünk. Köszönhetően a H1N1 kényelmesebb szekciójának. Pedig hárman időben megjelentek, viszont ez az a szám, amivel sokat kezdeni nem nagyon lehet. 4-5 emberhez innen-onnan még oda lehet csábítani egyet vagy kettőt, de háromhoz majdhogynem esélytelen. Hogy a távolmaradók ily "rútul" kibabráltak velem még talán nem is annyira fájó, viszont, hogy linkre vették saját csapattársaikat, az azért elég meleg.

De ne csak panaszkodjunk, jöjjenek a pozitív előjelű kis színesek: először is, hogy 10 óra tájára elállt az eső (közhelyesen fogalmazva égi áldás, ami a mi esetünkben inkább átok). Illetve három hónap után visszatért a Goalbusters és a két "milfes" Attilával (Horváth-tal és Stahllal) megerősített White Alders, akik a csapatfelállás ad-hoc jellege miatt, ezúttal User Team néven indultak. A fantáziadús névválasztás persze nem okozott osztatlan sikert. Nagyon nem csodálkoztam volna azon sem, ha a „keresztapát” a többiek megkergetik. Ehhez kapcsolódik eheti kérdésünk is. Vajon ki lehetett a névválasztásra kijelölt személy?

Sorsolás és csoportok. Az előbbi megtörténte után az utóbbi a következő beosztás mellett kezdte életét: A-pálya – FC Focisokk, Budai Ászok FC, Haló Kélem; B-pálya – Romario és a Varázslók, No Grazie (a H1N1 kiesése miatt oda-visszavágós alapon); C-pálya – User Team, Goalbusters FC, Zsugabubus; illetve D-pálya – Buxy Team, Napredak, Igénytelenek.

A négy részre szeletelt nagy műfüves placc első szegmensében, a Focisokk 4-2-re nyerték a Budai Ászok elleni nyitókört. A sárga-kékek a Haló Kélemmel szemben sem fejtettek ki intenzívebb ellenállást, az eredmény szemszögükből 1-3. Ami persze a fehéreknek sem jött rosszul, hiszen a B-pálya foghíjas jellege okán, már első meccsükön eldőlt, a középdöntő résztvevői. Ettől függetlenül még vívtak egy szoros 3-3-at a Focisokkal.

Rövid idő – pontosabban egy mérkőzés - alatt dőlt el a B-pálya továbbjutójának kiléte is. A Romario 4-0-al nyitott a No Grazie ellen. A rózsaszín-mezesek ugyan a visszavágón már jóval impresszívebb játékot mutattak, azonban a 2-2 kevésnek bizonyult a csoportelsőség elhódításához.

A C-pályán a Goalbusters és Userék nem bírtak egymással. Olyannyira nem, hogy kissé szokatlan módon, a találkozón még gól sem esett. A második körtől beléptek a csatába a „zsugások” is, és két héttel ezelőtti peches bemutatkozásukat feledtetve mindkét meccsüket egy gólos előnnyel zárták. Értelemszerűen a Zsugabubus kapásból a legjobb nyolc között találta magát, míg a másik két alakulat a vigaszág kedvező alakulásában reménykedhetett.

Ami lássuk be, nem szült olyannyira vidám helyzetet. Számukra legalább is egész biztosan nem, mivelhogy ott félig-meddig csodaszámba menő dolog történt. A junior Buxy Team előbb 4-0-ra verte a tavalyi bajnok Napredakot, majd a pályán maradt vesztes 2-1-el sújtotta az idei trónkövetelőt. A Buxy ellen az Igénytelenek aztán végre lendületbe jött, és 4-2-re hozta a "kötelezőt". A körbeverések eredményeképpen viszont a gólkülönbség volt hivatott dönteni ez egyenes továbbjutó hely sorsáról, amiben pedig nem kis meglepetésre, a Buxy állt a legelőnyösebb pozícióban.

A vigaszág a csapatok létszámából adódóan három találkozót hozott. Az Igénytelenek esélyeshez méltóan annulálta a Goalbusters egyébként igen lelkesen focizó csapatát, de Useréknak sem volt nagyobb szerencséjük régi ellenfelük, a Sárgaláz-játékosokkal felturbózott Napredakkal szemben. A legszorosabb 2x12 perc a No Grazie – Budai Ászok meccsen alakult ki, főleg annak konkrét tudatában, hogy 1-1-es állásnál került lefújásra. Ilyenkor, - mint lenni szokott -, következtek az „igazságtalan” hatosok, amiből a gyakorlat szerint általában az Ászok kerül ki jól, a No Grazie pedig ekkor szokott elvérezni. A tradíció ezúttal sem szakadt meg…

A középdöntőben, avagy a legjobb nyolc között a Focisokk és a Buxy Team könnyedén vette a Napredak, valamint a Budai Ászok alkotta akadályt. A Haló Kélemnek már jóval nehezebb dolga akadt a Zsugabubussal szemben, végül 2-1-re a juniorok győztek. A D-csoportban kialakult körbeverős káosz miatt, viszont a torna ezen szakaszában történhetett meg az, amire valamennyi érintett a döntőben számított. Vagyis összekerült a kupa kimondva-kimondatlanul két legerősebb csapata, a két héttel ezelőtti finalisták, azaz a Romario és az Igénytelenek. A parázscsata óriási taktikai csatával tette magát emlékezetessé, és mint egy „jó” BL-döntő, amolyan egygólos mérkőzés lett a javából! Azt a bizonyos egyelten gólt pedig Kócsó Sándor perdítette a hálóba, ezzel az Igénytelenek előtt megnyílt a lehetőség, hogy esetleges jó helyezésükkel, akár át is vehessék a bajnoki tabella vezetését.

Az elődöntő párosítása mindenki számára egyértelművé tette, a döntő és a bronzmeccs egyik alakulata, utánpótláskorú játékosokból szerveződött formáció lesz. Annak ellenére, hogy az Igénytelenek immár zsinórban ötödik mérkőzésén rúgta a bőrt, nyugodt, precíz játékkal darálta be a Focisokkat. Ugyanez vonatkozott a másik elődöntős összecsapásra is, ahol is a Buxy hajszolta bele szokatlanul nagyarányú zakóba a Haló Kélemet. A hátralévő helyosztókra kvázi kialakult a csoportmeccsek mérkőzéseinek visszavágója: Focisokk – Haló Kélem, illetve Igénytelenek – Buxy Team…

A bronzmeccs kuriózuma talán nem is -e meglepő fordulat volt, hanem, hogy egy kupával korábban ugyanez a két békés társaság vívta ugyanezen mérkőzést. Csakúgy mint akkor, a Focisokk ezúttal is két gólt jegyzett, a különbség csupán annyi, ellenfelük egyet sem. A történtek dacára, Merczi Iván csapata maradéktalanul elégedett lehet a negyedik hellyel, az azzal járó Fair Play-Díjjal, illetve a pályán produkált napi teljesítménnyel. A Focisokk játékosai nemkülönben, akik a bronzzal az Ászokat és a Napredakot megelőzve felkapaszkodtak a bajnoki értékelés hasonló színű éremmel kecsegtető pozíciójába. Persze messze még a vége…

A döntőben két "elégedett" gárda esett egymásnak, így a Buxy örömét még az sem nagyon szegte, hogy a torna ezen intervallumában nem találták ellenlábasuk sebezhető pontját. Pedig keresték rendületlenül, ámde a gólok előfordulását és gyakoriságát nézve inkább kaptak, mint lőttek. A vége 6-1, ami nem csak „vörös ördögeink” idei harmadik diadalát jelentette, hanem a pontszámítás alapján azt is, hogy egy csapásra a bajnoki cím legfőbb várományosává léptek elő. Pedig nehezen indult számukra a nap, az elején még kapusuk sem volt, és hasznosnak bizonyult a H1N1 kiválásával egyszeriben munkanélkülivé vált Berkes Márton gyors leigazolása. Amivel persze Marci sem járt rosszul, mert ahelyett, hogy fél egy táján épp otthon fogyaszotta volna ebédjét, egy „Legjobb kapus” címmel lett gazdagabb. A gólkirályi cím, - mint két hónappal ezelőtt -, a buxys Bella Máténak jutott. Akkor 10-et lőtt, ezúttal viszont kilenc is elegendőnek bizonyult a kitüntető elismerés begyűjtéséhez.

Ha lehet azt mondani, egyik legszebb tornámon vagyok túl, hiszen a legjobbak közt nemhogy „profi” játékos nem volt, de tudomásom szerint olyan sem, aki valaha egyesületi színekben kergette, vagy kergeti jelenleg is a "pöttyöst". És ez így van jól… Zárszó gyanánt köszönöm mindazok lelkesedését, akik a szakadó eső ellenére - más egyéb tevékenységek ellenében -, a focit választották szombat reggeli szórakozás gyanánt. Nekik lett igazuk! A végén még a Nap is kisütött. Folytatás október 2-án, aki jönne, „postafordultával” jelezze, mert kiadó helyek már csak korlátozott számban….




A Grundfoci - BAFL idei 17. kupafordulójának végeredménye:

 

    Mcs Gy D V Lg Kg Pont
                 
1. IGÉNYTELENEK 6 5 - 1 21 6 12
2. BUXY TEAM 5 3 - 2 16 12 11
3. FC FOCISOKK 5 3 1 1 13 7 10
4. HALÓ KÉLEM 5 2 1 2 9 12 9
5. ZSUGABUBUS 3 2 - 1 6 5 8
6. ROMARIO ÉS A VARÁZSLÓK 3 1 1 1 6 3 7
7. NAPREDAK 4 2 - 2 5 10 6
8. BUDAI ÁSZOK FC 4 - 1 3 5 12 5
9. NO GRAZIE 3 - 2 1 3 7 4
10. USER TEAM 3 - 1 2 3 6 3
11. GOALBUSTERS FC 3 - 1 2 2 9 2



A győztes csapat tagjai: Kócsó Sándor, Wéber Zoltán, Horváth István, Terray László, Hidvégi Máté, Palotás József és Berkes Márton

Gólkirály:
Bella Máté (Buxy Team)

Legjobb kapus: Berkes Márton (Igénytelenek)

Fair Play-Díj: Haló Kélem

A Budapesti Amatőr Futsal Liga következő tornájának időpontja és helyszíne: 2010. október 2., szombat, 9 óra, Budapest XIII, Fáy u. 58., Vasas Sportcentrum.            

Szeretettel várjuk minden amatőr csapat jelentkezését!           

 
Érdeklődni az info@futsalkupa.hu e-mail címen, illetve a 20/532-0580-as telefonszámon tudtok...

 

Galéria

Hozzászólások