Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2010-01-17 - Grundfoci hírek

Igényes foci, Igénytelenek győzelem

Az Igénytelenek ezúttal is parádézott. Nem először és nem is utoljára. Méghozzá a vízi sportok nyelvén, a surranó pályáról. Mert olyan csöndesen, olyan nyugisan fociznak, hogy az ember észre sem veszi, hogy ott vannak. Amíg nem győznek...

Ahogy az unalomig ismételt közhely is mondja: új év, új remények... Ennek okán különösebb probléma nem is adódott a tizenkét csapat összeverbuválása során. Ha a december végi idényzárót könnyed tornaként aposztrofáltam, akkor most mindenképp más kontextust kell használnom. Igazi gyilkos mezőny gyűlt össze. A 2009-es győztesek közül nevezett a Fehér Ház, a Partner Cable, az Igénytelenek és a Felvidék, csakúgy, mint a regnáló bajnok Napredak. Nem nyert tornát, de hasonló erőt képviselt a 22 Steps és a Nápolyi FC is, ráadásul ott voltak a többiek, akik adott esetben ugyancsak képesek nagyot villantani.

Mondjuk felesleges csodálkozni, hiszen ez egy színvonalas bajnokság esetében a magasan kvalifikált alakulatok jelenléte teljesen normális alapkövetelmény. Még egy amatőr kupa esetében is... A rizsáról az esemény kronológiai részleteire térve, természetesen a sorsolás jelentette mindenki számára a nap első igazi valamirevaló katartikus élményét. Persze kinek jó, kinek rossz értelemben. Még akkor is, ha az első kör még csak amolyan átmozgató formalitás. Nem árt, ha valaki győztes meccsekkel kezdi az évet, ráadásul ebben a mezőnyben a vigaszág sem nyújt senki számára sem életbiztosítást. Még a "nagyoknak" sem...

A megszokott tradicionális cetli húzás alapján a következő besorolásnak örvendhettek az egybegyűltek. A pálya: Nápolyi FC, Felvidék, Goal Zero; B pálya: Fehér Ház, H1N1, 22 Steps; C pálya: White Alders FC, Partner Cable, Napredak és D pálya: Csakatrick FC, Budai Ászok FC, Igénytelenek. Négy igen szép csoport, tele jobbnál-jobb meccsek lehetséges arzenáljával.

Kezdődött ez mindjárt az A pályán a Nápolyi - Felvidék összecsapással, ami vaskos meglepetésre a "benzinkutasok" diadalát hozta. A hasonló bizniszben utazó kollegák, vagyis a Goal Zero elleni győzelem, már csak hab volt a tortán. Hozzá kell tenni, a Zero igen sokáig állta a sarat, kellett is, mert a révkomáromiak elleni vesztes derbi után végre be akarták zsebelni első Amatőr Ligás győzelmüket. Az már más kérdés, ez most valami ok folytán ezúttal sem jött össze...

Uszkve egy méterrel odébb hasonló intenzitású csata folyt a csoportelsőségért. Még akkor is, ha a H1N1 nem találta három héttel ezelőtti önmagát. Sokat sejtet, hogy két balul sikerült mérkőzésükön a legstabilabb formát Berkes kapus mutatta. A figyelem középpontja így a Fehér Ház - 22 Steps meccsre irányult. Mondjuk ha az összeállítást nézzük, ez a Steps akár ős-KIFU is lehetett volna, hiszen két játékost leszámítva valamennyien onnan érkeztek. Ráadásul nem csak jöttek, hanem lőttek is. Egészen pontosan három gólt, a bökkenő csupán, hogy ennél kettővel többet kaptak, így értelemszerűen a Fehér Ház játékosai hagyhatták el elégedettebb arccal a pályát.

A C csoport első erőpróbáján a Partner Cable simán verte azt az Alders-t , amely röviddel később x-elt a bajnok ellenében. A Napredak helyzete - és persze ezzel az egész csoporté - innen elég egyértelművé vált. Ha el akarja kerülni a vigaszágat, mindenképp győznie kell. De ez most nem sikerült... A Partner 2-1-re abszolválta a kényszerszünettel - Szabó Robi térdsérülésével - megszakított találkozót. A "keserű" győzelem sajnálatos módon megpecsételte a Partner további sorsát is. Az addig két gólt jegyző támadó az ügyeletes korház felé száguldó mentőautóból szoríthatott csere nélkül maradt társaiért.

Az utolsó pálya első csoportmeccse mondhatni megszokott párosítást hozott. A Csakatrick és a Budai Ászok az utóbbi időben meglehetősen nagy gyakorisággal nézhettek farkasszemet egymással. Még akkor is, ha ez a Csakatrick kicsit másképp festett, mint az eddigiek. Erre az alkalomra a tavalyi keretből mindössze ketten érkeztek... Ennek ellenére nem érződött az összeszokatlanság, ezt mutatja az is, hogy 3-1-re verték az egyébként erős "tímmel" felálló Budai Ászokat. Ráadásul az Ászok egyetlen gólját a mezőnyön átgázoló Nyerges kapus rúgta. Az Igénytelenek ellen már egyik gárda sem jeleskedett, a pirosak mindkét mérkőzésüket zsebből hozták. Sokak számára talány mitől ilyen jók. Ráadásul úgy, hogy nincs köztük különösebb futballelőélettel rendelkező focista. Az egyetemi évek alatt összeverbuválódott csapat titka a hét éve tartó heti két mérkőzésnapban keresendő...

A vigaszág nem csak érdekes párosításokat, hanem fordulatos meccseket is garantált. A Goal Zero sokáig ragyogóan tartotta magát a 22 Steps ellen, de ugyanez mondható el a H1N1-ről is, akik végig méltó ellenfelei maradtak a jóval rutinosabb Felvidéknek. Végül mindkét esetben a papírforma érvényesült. Nem úgy a Csakatrick - White Alders találkozón, ahol már úgy festett, 2009 Legkitartóbb Csapata egy aránytalanul nagy zakóba szalad bele. 1-4-ről végül 3-4-re javítottak, azonban a büntetőpárbajt jelentő negyedik gól sehogy sem akart összejönni. A fő attrakciót viszont egyértelműen a regnáló bajnok Napredak, és a nap folyamán addig nulla pontos Budai Ászokkal találkozó nyújtotta. Egy hónap leforgása alatt a sárga-kékek igazi mumussá léptek elő. A Napredak szemszögéből mindenképp, hiszen azóta zsinórban harmadik győzelmüket aratták ellenük.

A legjobb nyolc között mint várható volt, a csere nélkül felálló Partner elvérzett a Felvidékkel szemben. A Csakatrick pedig Bernáth két gyors góljának köszönhetően hiába szerezte meg a vezetést, a Fehér Ház ezen a tornán még túl nagy falatnak bizonyult. Azonban ha így folytatják, fiatal koruk ellenére rövid időn belül meghatározó csapattá nőhetik ki magukat. Sokáig - egész pontosan a lefújás előtti percig - tartotta egy gólos előnyét az Ászok a Nápolyi ellenében. De jött az egyenlítés, majd a hatosok, amit a feketék rúgtak nagyobb hatékonysággal. Ugyancsak egállal zárult a döntőnek is beillő Igénytelenek - 22 Steps mérkőzés, következhettek itt is a továbbjutó személyét meghatározó büntetők, amely mondhatni szokás szerint a fehérek búcsúját jelentette.

Ha lehet azt mondani, innentől teljes érdektelenségbe fulladt a torna. Élvezeti értékét tekintve legalábbis... Jóllehet mindkét elődöntő sok gólt hozott - ahogy később a helyosztók is -, azonban a góllövők szinte valamennyi esetben ugyanabból a csapatból kerültek ki. A Fehér Ház 5-1-re verte a sérülésekkel megtépázott Nápolyit, az Igénytelenek pedig 6-1-re a szokatlanul gyatrán játszó Felvidéket.

A bronzmeccsen aztán a sárgák újra összekapták magukat, és mivel Janik Gábor mindenképp gólkirály akart lenni, 5 remekbeszabott góljával egymaga eldöntötte a meccset. Amilyen intenzitással vívta ki magának a döntőben való részvételt a Fehér Ház, annyira érhetetlen számomra a nap legfontosabb mérkőzésén mutatott produkciójuk. Egy találat ellenében 7-et kaptak a legutóbbi öt tornánk közül immár a harmadikat nyerő Igénytelenektől.

Hidvégi Máté és baráti köre - mivel az év első kupájáról van szó, gondolom ezzel különösebben nem lepek meg senkit sem, vagy ha igen az nem nekem kínos - ezzel a 2010-es bajnokság listavezetőjévé lépett elő. Tóth András személyében az Igénytelenek adták a torna legjobb kapusát is, míg Janik révén először került a gólkirályi cím az országhatáron kívülre.

 

A Budapesti Amatőr Futsal Liga idei 1. kupafordulójának végeredménye:

    Mcs Gy D V Lg Kg Pont
                 
1. IGÉNYTELENEK 5 4 1 - 28 6 12
2. FEHÉR HÁZ 5 4 - 1 26 14 11
3. FELVIDÉK 6 4 - 2 21 13 10
4. NÁPOLYI FC 5 2 1 2 7 13 9
5. PARTNER CABLE 3 2 - 1 7 8 8
6. 22 STEPS 4 2 1 1 12 8 7
7. CSAKATRICK FC 4 2 - 2 11 19 6
8. BUDAI ÁSZOK FC 4 1 1 2 4 9 5
9. WHITE ALDERS FC 3 - 1 2 6 9 4
10. NAPREDAK 3 - 1 2 3 6 3
11. GOAL ZERO 3 - - 3 1 10 2
12. H1N1 3 - - 3 3 14 1


A győztes csapat tagjai: Hidvégi Máté, Kocsó Sándor, Wéber Zoltán, Tóth András, Kovács Balázs, Piacsek Máté és Horváth István.

Gólkirály:
Janik Gábor (Felvidék)

Legjobb kapus: Tóth András (Igénytelenek)

A Budapesti Amatőr Futsal Liga következő tornájának időpontja és helyszíne: 2010. január 23., szombat, 9 óra, Budapest XIII, Fáy u. 58., Vasas Sportcentrum.            

Szeretettel várjuk minden amatőr csapat jelentkezését!           

Érdeklődni az info@futsalkupa.hu e-mail címen, illetve a 20/532-0580-as telefonszámon tudtok...


 

Hozzászólások