Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2010-07-27 - Grundfoci hírek

Idén először nyert tornát a BB Form

Ami lássuk be, két indulásból azért nem rossz eredmény. Még akkor sem, ha tavaly kettőből kettő volt az arány. A bajnokság szempontjából pedig a nagy hír az, hogy az Igénytelenek 4 pontra közelítette meg a betliző listavezetőt…

Aki a meteorológiai előrejelzéseket mazsolázgatta, már jó előre szembesülhetett azzal a ténnyel, hogy a kupa napján a gatyája is le fog rohadni. Esővel nem kellett számolni, árnyékban értendő laza negyven fokkal annál inkább. Elvileg, ugyanis az árnyék fogalma a Vasas pályán körülbelül annyira elméleti, mint a magyar fociválogatott 2014-es világbajnoki címe. Oké, ne legyünk ennyire nagyravágyóak: esetleges részvétele. A mediterrán körülmények viszont legnagyobb megdöbbenésemre egy cseppet sem vetették vissza a csapatok számában mérhető aktivitást. Sorra jöttek a jelentkezések, így 12-nél meghúztuk a határt.

A mezőny összetétele az előző tornához képest jelentős változáson ment keresztül, hovatovább két újoncot is avattunk. Már ha újoncnak lehet nevezni az Ács Dani féle Romario és a Varázslókat, akik nagyjából ugyanezzel a kerettel, ám még LSE BP néven ezüstérmesként zárták a tavalyi pontvadászatot. A másik debütáns, a Sárgaláz ugyan nem rendelkezett hasonló előélettel, viszont csapatkapitányuk, Szabó Tamás már megfordult köreinkben. Az előző két fordulóban a bajnok Napredakot erősítette.

A csoportok összepakolása a megszokott séma alapján történt, azzal a kitétellel, hogy a két junior élve ilyetén jogával, egy kalapba került. A cetlihúzogatás eredményeképpen hozzájuk verődött harmadikként a H1N1, és ezzel ki is alakult a D pálya mezőnye. Az A, B és C szekcióban a következő besorolás született: Igénytelenek, Naprdedak és No Grazie; Sárgaláz, Romario és a Varázslók és Felvidék, valamint BB Form, Budai Ászok és 22 Steps. Elméletileg az A és a C pályán lehetett a legnagyobb iramra számítani, azonban a kép kissé csalóka, hiszen a csere nélkül érkező No Grazie, illetve a hasonló cipőben járó listavezető 22 Steps helyzete már az elején több volt, mint tragikus. Történt ugyan már olyan, hogy ekkora lauffal valaki a döntőig masírozott, no de mégsem kánikulában...

Az A csoportban az Igénytelenek 4-2-vel köszönt be a Napredaknak, majd a pályán maradt vesztes ugyanilyen, immár pozitív előjelű eredménnyel hozta a No Grazie elleni meccset. A döntés a harmadik körre maradt. Az Igénytelenek játékosai viszont gyorsan elébe mentek a felesleges találgatásokban, és a bevált négyes számrendszerben maradva, ugyanannyit szórtak be a csere nélkül egyhuzamban második mérkőzését játszó No Graziének.

Cirka másfél méterrel arrébb, a két újonc egymással farkasszemet nézve várta ligás bemutatkozását. A történelmi összecsapás végkimenetele értelemszerűen akkor még teljesen nyitott volt. Egészen a Korponay-Ács kettős első megvillanásáig, akik remekbeszabott találataikkal járultak hozzá a Romarió első győzelméhez. A Sárgaláz maradt, a Felvidék jött, a friss erő pedig meghozta gyümölcsét. A három és fél hónap után visszatérő határon túli alakulat 3-1-re húzta be a találkozót. Következett a legjobb nyolcba való egyenes bekerülést eldönteni hivatott soros párharc, amit hatalmas csatában végül a brazil szellemiséggel felvértezett Varázslók nyertek.

A C pályán hatalmas meglepetésre a Müller-Kocsi G.-Bulyovszky légiós hármassal megerősített Budai Ászok, egyenértékű ellenfélként vette fel a harcot a tavaly két kupagyőzelemig jutó BB Formmal. A meccs második játékrészére jött ki mindössze a különbség, ami elsősorban a helyzetkihasználásban mutatkozott meg. A ténylegesen is mérhető Ászok csoda viszont nem váratott sokáig. Maradtak a placcon, érkezett a „tavalyi” Steps (az egykori KIFU-sok közül senki nem vállalta be a meleget, ezzel alaposan megnehezítve a többiek életét), akiket ezen a napon még az ág is húzott. Sárosi Márk korai bokasérülésével egy szemvillanás alatt négy főre olvadt a bajnokaspiráns bevethető játékosainak létszáma. Viszont - szokás szerint - sportszerűségből Vokoun Iván gárdája ezúttal is jelesre vizsgázott, lehozta egy emberét az Ászok is! A 3+1-es minifoci végül mégiscsak nekik kedvezett, és nagynevű ellenfelüket leiskolázva 4-0-s győzelemmel zárták a találkozót. Harmadik csoportmeccsre már nem került sor. A Steps a BB Form ellen nem látta értelmét, hogy kiálljon. Sokáig még az is kérdéses volt, egyáltalán folytatják –e a tornát.

A „junior” pálya első körében a két ifi csapott össze. Eddigi eredményeik alapján személy szerint én a Milfeseket tartottam esélyesebbnek, és ha a focit kapufákra játszanák, akár igazam is lehetett volna. De valamelyik nagyokos még az 1800-as évek derekán a kapufélfák által közrefogott háló alakú képződményben definiálta a gólszerzés lehetőségének egyetlen valamire való elérési módját és helyét. Következésképpen nem az a csapat győzött, amelyiktől azt vártam.  Köszönhetően annak, hogy a Buxy Team parádés formában érkezett a tornára. A kapus/csapatkapitány Csapó István talán élete eddigi legnagyobb védéseit produkálta, elől pedig frissen bevetett csatára, Bella Márk riogatta az ellenfél védőinek idegrendszerét. Nem is akárhogyan, bemutatkozó meccsét mindjárt egy mesterhármassal tette emlékezetessé. Aztán lőtt egy mesterhármast a csoport záróderbijén a H1N1-nek is (a zöldek 3-2-re verték korábban a Milfeseket), így a Buxy 5-3-as sikere azt jelentette, csoportgyőztesként mehetnek a legjobb nyolc közé!

A vigaszágon a két Szabó Tamás találkozott, akik közül az egyik Barla, a másik pedig volt csapata ellen focizott. Aki esetleg nem értené okfejtésemet, annak sorry, de alapjában véve igaz, sőt aki érti, annak talán még vicces is lehet. A nagy összecsapás győztese (2-1-el) a "sima" Szabó Tomi, vagyis a Sárgaláz lett. A Napredak egy jó kezdés után továbbfolytatta mélyrepülését. Tizenegyedikként zárták a tornát. Maximum az vigasztalhatta őket, hogy utolsó helyen a listavezető Steps végzett. Akik ugyan 2-2 után a büntetőpárbajt 3-1-re hozták a H1N1 ellen, azonban csak úgy tudták folytatni a tornát, hogy menet közben játékost igazoltak. Egy kupán egy ember viszont büntetlenül csak egy csapatban játszhat. A szabály, az szabály. Egyébként ismételten az Ászok sietett segítségükre, és noha továbbra is csere nélkül játszottak, de már a sárga-kékek legjobb góllövőjének, Gilának (Metzler Róbert) a segédletével. A torna ezen szakasza két további totógyilkos mérkőzést hozott: a csere nélkül felálló, egyhuzamban másfél órája focizó No Grazie Baló Márton triplája révén 3-2-re fordított a korábbi győztes Felvidékkel szemben, míg a Budai Ászok a Milfesek ellen egy igen csúnya 3-3-ba futott bele (köztük volt egy szabályos, Marancsik kapus által abszolvált egészpályás találat is – ez azért írom így, mert egy legurított labdát lőtt akcióból kapura), majd olyat tettek, amit általában nem szoktak. Elbukták a hatosokat!!! Gondolhatnánk, hogy a nagy sportszerűség megbosszulta magát - utalok itt elsősorban Metzler kölcsönadására -, bár véleményem szerint nem ezen ment el a kupa… Jelek szerint egy csapatban kilenc bevethető játékos túl sok egy tornára.

A középdöntő speciális helyzetet teremtett, mivel az összes továbbjutó a csoportelsők közül került ki. Magyarán, a vigaszágasok túlságosan fáradtak voltak ahhoz, hogy kipihent riválisaik mellett a nap erejével, és a hasonló forróságot árasztó műfüves talajjal is sikerrel szálljanak szembe. Ráadásul közülük ketten továbbra is csere nélkül fociztak. A vázolt problémák miatt ugyan valamennyi pálya „felborult”, azonban komoly zakók mégsem születtek. Az Igénytelenek 7-4-re verte a Milfeseket, a Varázslók 3-0-ra a 22-t, a BB Form 2-0-ra a Sárgalázat. A D pályán Bella a nap folyamán pedig harmadszor is triplázott, amivel mindenki őszinte nagyrabecsülését kivívva a legjobb négy közé rúgta a junior Buxyt. Nem szabad viszont megfeledkezni ellenfelükről, a No Graziéről sem, akik számbeli hendikepjük dacára zsinórban négy meccset abszolváltak. A hármas sípszót már ők is megváltásként értékelték.

Amíg a kupa eddig ecsetelt fázisai a meglepetésekről szóltak, az elődöntőben borult minden, és visszaállt a papírforma. Idei konstans formáját magabiztosan hozva Simon egy, illetve a gólkirályi címért folyó versenyt fölényesen vezető Wéber két találatával az Igénytelenek 3-1-es győzelemmel vette az utolsó előtti, a Varázslók által kreált akadályt. A diákok alkotta Buxy Teamet pedig a BB Form tanárai állították meg igazolva, hogy a több évtizedes rutin és az összeszokottság adott esetben igen jól jöhet. A vége 6-1…

A kupa előtt Ács Dani tömören kifejtette, kupáért jöttek. Nem akartam elvenni kedvét azzal az igen triviális válasszal, hogy általában mindenki azért jön, így hagytam a dolgot. Mindenesetre volt alapja kijelentésének, hiszen ex-gárdája az LSE, nem véletlenül zárta ezüstérmes helyen a 2009-es idényt. Tornát ugyan nem nyertek, de helyezésük úgy is tartani tudták, hogy a szezon derekán felbomlott a csapat. Kis vérátömlesztéssel ugyan, de gyakorlatilag ott folytatták, ahol azt cirka egy éve abbahagyták. A bronzmeccsen a Buxyval kellett megmérkőzniük, és nyertek. Még ha nem is sok góllal. Viszont a Buxy sem ment haza üres kézzel. A negyedik hely számukra is kupát hozott, ráadásul Bella révén a gólkirályi cím hozzájuk vándorolt.

A döntőben a torna két legnagyobb esélyese esett egymásnak, ráadásul az Igénytelenek tizenkettedik idei tornájához érkezett, így a bajnoki pontverseny végre felszínre hozta a valós állapotokat. Mégpedig úgy, hogy ezen a napon a Steps nem növelhette előnyét… A sportszerű parázscsata vége - mint a bronzmeccsen -, itt is 2-1 lett, noha nem Hidvégi Matyiék, hanem a BB Form javára. Ezzel idei egyetlenegy döntőjüket meg is nyertek, míg ellenfelük négyből hármat bukott el. A Spiesz testvérek most ugyan nem ontották eszement iramban a gólokat, viszont a védelem biztosan zárt, ennek tudható be, hogy a torna során mindössze három alkalommal kellett a veterán Bokor Gábornak (aki ezzel a legjobb kapus lett) maga mögött matatnia.

Talán már közhelyszerű, de jelen esetben is egy igen izgalmas kupával lettünk gazdagabbak. A hatalmas forróság dacára valamennyi csapat példás intenzitással vette ki részét a játékból. Most egy hosszabb szünet következik, ami egész biztosan valamennyiünkre alaposan ráfér. Folytatás augusztus 14-én szombaton. Aki ott akar lenni, ne felejtsen el időben jelentkezni…


A Grundfoci/BAFL idei 14. kupafordulójának végeredménye:

    Mcs Gy D V Lg Kg Pont
                 
1. BB FORM FK 5 5 - - 16 3 12
2. IGÉNYTELENEK 5 4 - 1 19 10 11
3. ROMARIO ÉS A VARÁZSLÓK 5 4 - 1 10 5 10
4. BUXY TEAM 5 3 - 2 13 12 9
5. SÁRGALÁZ 4 1 - 3 3 8 8
6. NO GRAZIE 4 1 - 3 7 13 7
7. MILFESEK 4 - 1 3 9 16 6
8. BUDAI ÁSZOK FC 3 1 1 1 8 6 5
9. H1N1 3 1 1 1 8 9 4
10. FELVIDÉK 3 1 - 2 6 6 3
11. NAPREDAK 3 1 - 2 7 8 2
12. 22 STEPS 4 - 1 3 2 12 1

 

A győztes csapat tagjai: Budai Richárd, Frank Tamás, Spiesz Ádám, Spiesz Tamás, Fanczal Gábor, Dion András, Bokor Gábor és Veress Attila

Gólkirály:
Bella Máté (Buxy Team)

Legjobb kapus: Bokor Gábor (BB Form FK)

Fair Plaj-Díj: Buxy Team

A Budapesti Amatőr Futsal Liga következő tornájának időpontja és helyszíne: 2010. augusztus 14, szombat, 9 óra, Budapest XIII, Fáy u. 58., Vasas Sportcentrum.            

Szeretettel várjuk minden amatőr csapat jelentkezését!           

Érdeklődni az info@futsalkupa.hu e-mail címen, illetve a 20/532-0580-as telefonszámon tudtok...


Galéria

Hozzászólások