Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2011-05-17 - Grundfoci hírek

Ez történt a profiknál - Bundesliga 2010-2011

A topligák közül elsőként a német első osztály küzdelmei értek véget. Idén mindössze Szalai Ádám és Hajnal Tamás révén voltunk érdekeltek, ám szerencsére egyikük teljesítményére se lehetett panasz. A Bayern Münchennek csak a harmadik helyet sikerült megkaparintania, ám amilyen rosszul kezdték a szezont, ez akár sikernek is tekinthető, hiszen a dobogó harmadik foka BL-selejtezőt ér. Bajnok a Dortmund!

Szalai Ádámot tavaly januárban vette kölcsön a Mainz a Real Madridtól, majd nyáron le is igazolták. A mostani szezonban 19 bajnokin 4 gólt szerzett, ám ami fontosabb: első 7 bajnokijukat egytől-egyik megnyerték, ezáltal ők voltak azok, akik a legtovább tudták tartani a lépést az éllovas Dortmunddal. A Mainz végül az 5. helyen végzett, ami az Európa Liga selejtezőiben való indulást ért! Ám sajnos Szalai csak a szezon első felében segíthette csapatát, ugyanis január 14-én súlyos térdsérülést szenvedett, miután ütközött a Kaiserslautern kapusával. Hamarosan viszont felépül, és csatlakozik hozzá Stieber Zoltán is, akivel így kétfősre nő a mainzi légió.

Stieber nagyszerű szezont zárt: az Aachen játékosaként ő lett a német másodosztály gólpasszkirálya, emellett pedig jegyzett még 10 találatot, amellyel holtversenyben 9. lett a góllövőlistán, valamint 4. a kanadai táblázaton. Így hát nem csoda, hogy a Mainz már a szezon közben lecsapott rá. A 22 éves balszélsőt sokan már a válogatottba követelik, de a bemutatkozás még várat magára.

A negyedik helyre az a Hannover került, akik az előző szezonban épphogycsak megmenekültek a kieséstől. Ráadásul harcban voltak a BL indulásért is, ugyanis a 2. és 5. helyezett csapatok között csak néhány pont különbség döntött. Ha a lőtt gólokat és a gólkülönbéget nézzük, ez mindenképp meglepő: 49 lőtt gólra 45-öt kaptak.

Persze nem csak magyarok rúgták a bőrt a ligában. A bevezetőben már említett Bayernről azért pozitív dolgokat is lehet említeni: a góllövőlistát hatgólos előnnyel Mario Gomez zárta az élen, amivel önmagában a kanadai táblázatot is nyerte volna, de azért a biztonság kedvéért kiosztott 2 gólpasszt is. Itt a második helyet Thomas Müller szerezte meg 12-11-es mutatóval, míg Arjen Robben se szégyenkezhet a 12-8-as statisztikájával, főleg, hogy ezt 14 mérkőzésen érte el!

A második helyre a másik bajor csapatnak sikerült befurakodnia, akik így automatikusan a BL főtábláján kapnak helyet. Az ezüstérmet ők is megérdemelték, hiszen pontelőnnyel ők zártak az idegenbeli tabella élén.

A Mainz leszakadása után a Borussia Dortmund magára maradt a tabella elején, így a szezon második felében néhány nem várt vereség is belefért a mérlegbe. 34 mérkőzésen mindössze 22 gólt kaptak, őket a Mainz követi 39 bekapott találattal, szóval alighanem főleg ennek köszönhetik nagyszerű szereplésüket. Azért a 67 lőtt gól se olyan rossz, de a Bayern 81-éhez képest sehol nincs. Összességében abszolút megérdemelten, hétpontos előnnyel lettek a Bundesliga 2011-es bajnokai!

Hajnal Tamásnak nem indult túl jól a szezon, nem tudta magát beverekedni a későbbi bajnok kezdőcsapatába, így télen a Stuttgarthoz került kölcsönbe, ott pedig olyan jól teljesített, hogy le is igazolták a svábok. Egészen pontosan 12 mérkőzés jutott neki, 11-szer kezdőként, ám ebből csak kettőt játszott végig. 928 perc alatt 719-szer ért labdába, 18 szabálytalanságot követett el, 27-szer "faultolták", 1 sárga lapja mellett pedig kiosztott 4 gólpasszt és szerzett 3 gólt, amivel jelentősen hozzájárult a Stuttgart bentmaradásához. Ha a csapat tudja hozni a szezonvégi formáját jövőre is, akár a nemzetközi kupaindulásért is harcban lehet.

Az előző szezon ezüst- és brozérmese, azaz a Schalke és a Bréma ismét egymás mellett végzett, ám a sorrendjük felcserélődött, valamint a 2-3. helyből mindössze 13-14. hely lett. Ez óriási csalódás mindkét csapat szurkolótáborának, de a gelsenkircheniek legalább a Bajnokok Ligájában maradandót alkottak. A Wolfsburg is jelentősen visszacsúszott, de még bent maradt.

Az előző évi feljutók közül a Kaiserslautern nagyszerű teljesítményt nyújtva a 7. helyen végzett, a St. Pauli viszont nem tudta meghosszabbítani élvonalbeli tagságát. A másik kieső az előző évben a 10. helyen záró Frankfurt, a Mönchengladbach pedig osztályozót kényszerül játszani a második vonal bronzérmesével, a Bochummal. A két biztos feljutó az Augsburg és a Hertha BSC, utóbbi csapattól az utolsó fordulóban, 77 ezer néző előtt kezdőként búcsúzott a volt válogatott Dárdai Pál, aki ezzel végérvényesen befejezte a profi labdarúgást.

Hozzászólások