Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2011-04-07 - Grundfoci hírek

Budapesti Amatőr Futsal Liga: Sátor után szabadtéren is tarolt a bajnok!

Az Igénytelenek újabb kupagyőzelme egyébiránt az idény első duplázását is jelentette. Akik tisztában vannak a erőviszonyokkal ezen nem lepődtek meg, a Háló Kélem és az FBVSZ vigaszágas kiesésén viszont annál inkább...

Ha már összefoglalóm elején  vagyok annyira pletykás, hogy minden különösebb felvezető nélkül lerántom a leplet a győztes személyéről, következzék Róluk egy kis adalék. Az Igénytelenek mérlege  mondhatni káprázatos, hiszen a mögöttünk álló négy esztendő alatt ezzel a tornával együtt tizenegyedjére került hozzájuk a legnagyobb trófea. 31 indulásból ez nem is olyan rossz. Statisztikájukba belepillantva a számok továbbfokozzák valamennyiünk elismerését. 151 meccsükből 108-at megnyertek, betermeltek 612 gólt, ami nagyobb fejszámolás nélkül is uszkve mérkőzésenkénti négy találattal definiálható. Mivel szinte valamennyi kupás rekordot megdöntötték, jelek szerint most a veretlenségi csúcs beállítását vették célba. Utoljára 2010. október 2-án az újonc, - ráadásul junior (!) - Egressy Team verte őket 7-2-re (!!!), ami már lassan ködbevesző messzeségben, 34 derbivel ezelőtt volt… Na hát ilyen alakulat a tavalyi esztendő bajnoka, illetve az idei első duplázója.

Hogy a minket körülvevő és kellőképp befolyásoló külső tényezők mellett se menjek el, talán a legszembetűnőbb változást a sátor lebontása okozta. Jó szokás szerint a művelet most is csúszott, és végül pont arra a napra torlódott, amikor mi használtuk volna a pályákat. Tehát egy hét pihenő. A kedvező időjárás viszont kárpótolta az egybegyűlteket, és szikrázó napsütésben, 23 fokos melegben focizhattak azok, akik időben - jó előre - leadták nevezésüket.

Természetesen az első lélektani igénybevételt ezúttal is a sorsolás jelentette. A procedúra mintegy végtermékeként a következő csoportbeosztás született: A-pálya – Kerge Marhák, White Alders, Háló Kélem; B-pálya: Budai Ászok, Napredak, Zsugabubus; C-pálya: Igénytelenek, Felvidéki Sasok, Buxy Team; D-pálya: Focisokk, FBVSZ, No Grazie.

A kupa fekete lovai – ha szabad ilyen kicsit sánta hasonlattal élnem –, a Kerge Marhák voltak. A csapatvezér Czéllai Krisztiánt némelyek 2008-ban - egy nem túl fényes pályát befutó FC Fusion nevű gárdát erősítve - már láthatták focizni, viszont a többieket nemigen. Ez persze a White Alderszes srácokat egyáltalán nem zavarta, és 4-0-al hozták ellenük az A-csoport nyitómeccsét. A kergék (azért csak nem írom azt le ide, hogy marhák) következő ellenfelük hálójába ugyan bekotortak egy gólt, viszont megint kaptak négyet. A csoportelsőség kérdésére így a Háló Kélem – White Alders derbi lefújása után kaphattunk konkrét választ, ami egyébiránt őrült meglepetésre az Alders 3-0-s fölényes győzelmével zárult. Az információ még abban az esetben is sokkoló, ha tudjuk, bajnoki éllovasunk több meghatározó játékosát is nélkülözni kényszerült.

A B-pályán ugyancsak izgalmasan alakultak a dolgok, annak ellenére, hogy a három mérkőzés során mindössze négy gól esett. Ebből hármat a Napredak rúgott, így nem nehéz kitalálni, ki jutott egyenes ágon a középdöntőbe. Egész pontosan egyet a nyitókörben a Budai Ászok, egy ellenében pedig kettőt a záróban a Zsugabubus ellen. Ha rögtönzött matekóránk keretében a számokat szorgosan összeadogatjuk, megkapjuk a köztes találkozó, vagyis az Ászok – Zsugabubus meccs eredményét is… (Aki lusta volt számolgatni, annak íme a megoldás: 0-0).

Ha a következő pálya felé vesszük az irányt, olyan mintha az iskolapadból egyenest a vesztőhelyre mennénk. Mert a C, egy igazi halálcsoport lett. Mindhárom csapat képes maradandót alkotni, mint ahogy ha a torna végkifejletét nézzük alkotott is! Jelen körülmények közepette viszont itt, az első körben az Igényteleneknek állt a zászló: 2-0-ra verték a révkomáromi sasokat, 4-0-ra pedig a gimis buxysokat. A Buxy Team szokásától eltérően elég lassan talált magára, kvázi a felvidékiek ellen is beleszaladtak egy sima 2-0-ba.

Három héttel ezelőtt az FBVSZ szájából csak a legvégső hatospárbajban tudta kiénekelni az Igénytelenek a „győzelmi sajtot”, így igen csak meglepett, amikor a D-jelzésű játéktér nyitókörében a Focisokk 3-1-re verte őket. Utána persze a No Grazie ellen javítottak (5-2), viszont a Focisokk szemszögéből innen akár egy 0-0-s döntetlen is elegendő lett volna a sikerhez. És amilyen következetesek a vecsési srácok, ezt szépen be is tartották. FC Focisokk – No Grazie 0-0, de lehetett volna éppen fordítva is…

Ahogy legutoljára, ismét összekerült a Háló Kélem és a Budai Ászok. Csak nem a középdöntőben, hanem a vigaszágon. Mint akkor, most is döntetlen lett a dologból, viszont jelen esetben a büntetőpárbajból ezúttal az Ászok labdazsonglőrei kerültek ki eredményesebben. A listavezető tehát búcsúzott, ahogyan a Felvidéki Sasok gólokban megmutatkozó érvei hatására az egyébként sokáig partiban lévő No Grazie is. A másik két találkozó már korántsem festett ennyire egységes arculatot. A Kerge Marhák a Zsugabubustól, az FBVSZ óriási meglepetésre pedig az addig találat nélkül szerénykedő Buxy Teamtől kapott egy hatost.

A hatos szám, mint kulcsfontosságú tényező a középdöntőben is jelen volt. A Budai Ászok kettő góljával szemben ennyit kapott az Igénytelenektől, míg a Focisokk a Zsugabubus ellen húzott be egy újabb 0-0-s találkozót. Ergo következhettek a büntetők, amiből 3-2-vel ők sétáltak tovább az elődöntőbe. Amíg a csoportelsők közül két alakulat sikeresen vette jelen akadályt, a másik kettő - vagyis a White Alders és a Napredak – elbukott. Előbbit a felvidékiek verték 4-1-re, míg a 2009-es bajnokot az egyre inkább magára találó Buxy.

A legjobb négy között tehát ott maradt a Focisokk, és - a 12-es kupa igazságos mivoltát kihangsúlyozandó - a komplett C-csoport. Vagyis az Igénytelenek, valamint az újfent egymással farkasszemet néző Felvidéki Sasok és Buxy Team. Kettejük összecsapása a csoportkörhöz hasonlóan ezúttal is a bordómezesek győzelmét hozta, akik 5-1-el – tehát különösebb lelki tortúrák nélkül – nyugtázták döntőbe kerülésük utolsó fázisát. Ellenfelük a Focisokk csapatát 2-1-el leküzdő csoportbéli rivális Igénytelenek lett.

A döntő előtt viszont még mindenképp idekívánkozik a bronzmeccs rövidke krónikája, ahol is kínos veresége után a Buxy újabb dicső győzelembe kergette bele magát. Öt perc alatt rúgtak egy négyest a Focisokknak, amire később mindössze egyetlen szépítőgól érkezett válasz gyanánt. Pinyóék előző nap a Fradi Újpest felett aratott sikerének, míg most így a negyedik helyezettnek járó Fair play-díjnak "örülhettek".

A Focisokkhoz hasonlóan a végére a Felvidék is leeresztett, Horváth István mesterhármasa egyfelől az Igénytelenek második idei tornagyőzelmét, másfelől pedig az ugyancsak hét gólos Bella Mátéval (Buxy Team) társbérletben megosztott gólkirályi címet jelentette. Mint ahogy legutóbb, a legjobb kapus trófea is a vörösökhöz került, egyedül csak annak alanya változott, azaz Terray András helyett azt a frissen beugró Benkó József kapta.

Amennyiben a puszta helyezésszámokra hagyatkozunk, a tabellán sok változás – az elején legalábbis – nem történt, viszont ha a pontszámokat is figyelembe vesszük kicsit összébbtorlódott az élmezőny. Továbbra is a junior Háló Kélem vezet, csakúgy mint a gólkirályi címért folytatott csatában. Jóllehet a most távolmaradt Barabás Miklós előnye egyetlen árva gólra csökkent a tízes évei végét taposó Bellával szemben. Folytatás április 9-én szombaton a Vasas műfüvesén, ahová minden érdeklődőt várunk nagy szeretettel.


A Budapesti Amatőr Futsal Liga idei 5. kupafordulójának végeredménye:

 

    Mcs Gy D V Lg Kg Pont
                 
1. IGÉNYTELENEK 5 5 - - 17 4 12
2. FELVIDÉKI SASOK 6 4 - 2 15 8 11
3. BUXY TEAM 6 3 - 3 14 14 10
4. FC FOCISOKK 5 1 2 2 5 7 9
5. WHITE ALDERS FC 3 2 - 1 8 4 8
6. NAPREDAK 3 2 - 1 4 4 7
7. ZSUGABUBUS 4 1 2 1 7 2 6
8. BUDAI ÁSZOK FC 4 - 2 2 4 9 5
9. HÁLÓ KÉLEM 3 1

Galéria

Hozzászólások