Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2011-03-18 - Grundfoci hírek

Budapesti Amatőr Futsal Liga: Igénytelenek diadal - kupát nyert 2010 bajnoka!

Három hónap kihagyás után visszatértek! Ráadásul mint a cím is utal rá, tornagyőzelemmel. Hozzá kell tenni, a szerencsével sem álltak hadilábon, mivel a döntőben az FBVSZ bátor támadójátéka igencsak meglepte őket… Kozelka Zsolt cikke.

A BB Form elsőségével záruló két héttel azelőtti 16 csapatos kupához képest jóval konszolidáltabb mezőny várta a tavasz első, és egyben egy jó darabig utolsó sátras megmérettetését. Annál is inkább, mert az előirányzott 12 alakulatból egy, - konkrétan a Gyömrő FC -, sehogy sem akart megérkezni. Ha előre jelzik nevezési szándékuk visszavonását, természetszerűleg ezúttal is találtunk volna beugrót. A dolog nem csak bosszantó, hanem meglehetősen sportszerűtlen is.
 
Február közepén a 22 Steps késve beérkező jelentkezés-visszamondása - a bajnokság során végigcipelendő - zéró ponttal lett honorálva, így a szankció mértéke ebben az esetben komolyabb ítéletet eredményezett. Hozománya a bajnokságból való kizárás. Ami nem azt jelenti, hogy nem indulhatnak több tornán, hanem, hogy ott elért helyezésükért bajnoki pontban már nem részesülnek. Tény, az idei esztendő a szabályok terén hozott egy-két komolyabb szigorítást. Kárvallottjai ezt vélhetően nem nézik jó szemmel, aki viszont betartja a Fair Play szabályait - nem csak a pályán, hanem azon kívül is -, mélységesen egyetért az első blikkre talán túlságosan szigorúnak tűnő döntéssel.
 
A röpke bevezető után következzék a foci! Annál is inkább, mert mezőny összetételét nézve minden résztvevő optimistán várhatta a rajtot. Egyetlen olyan csapat sem akadt, amely ne tűzte volna ki zászlajára a legjobb négybe való bekerülés. Hozzáteszem, okkal! Akik a Gyömrőnek köszönhetően nem jutottak be a 12 gárda közé (mint például a bajnoki címért harcban álló Focisokk), most joggal átkozódhatnak, mert ez lett azon tornák egyike, ahol a papírforma semmit sem számított.
 
A helyszíni sorsolás eredményeképpen a csonka, oda-visszavágós csoport az A-pályán kapott helyet. A H1N1-el viszont bármennyire is homogén volt a mezőny, vélhetően senki nem cserét volna. Ellenfelük az egyetlen nagyágyú, az Igénytelenek lett. A másik három, eredeti tematikát követő gruppban a következő beosztás született: Felvidéki Sasok, White Alders FC, Háló Kélem; FBVSZ, Zsugabubus, Buxy Team, illetve Budai Ászok FC, Verdevils és Napredak. 
 
A H1N1 jól megszokott, szerencsétlen helyzetén mindenki csak mosolygott. Lassan már ligás tradíció, hogy a legerősebb alakulatokkal kerülnek össze. Ennek dacára első mérkőzésük egy 1-1-es döntetlennel került be a jegyzőkönyvbe. A dicséretes kezdést némiképp feledtetve, a második felvonásra már nem maradt elég szufla, és az Igénytelenek a gólgyártásba belefeledkezve, meg sem állt fél tucatig.
 
Ha a H1N1 második csoportmeccse nem kerül be a csapat dicsőségkrónikájába, gyaníthatóan a White Alders esetében a Felvidék elleni nyitómérkőzés sem fog. Kettő ellenében nyolcat kaptak a Sasoktól! Játékuk képe a Háló Kélemmel szemben ugyan javult valamit, de a pontjaik számát így sem tudták gyarapítani. Mivel itt mindössze két góllal maradtak alul, a csoport végeredményének alakulása szempontjából ez a révkomáromi alakulatnak kedvezett. Ráadásul a Sasoknak a Háló Kélemet két héttel korábban alkalmuk nyílt közelebbről is megismerni. Mint akkor, ez a találkozó szintúgy egált hozott. Túl nagy tétje – természetesen a presztízsen túl – viszont már nem volt ennek a 2x12 percnek, hiszen vigaszágas ellenfél híján ebből a hármasból az első kettő automatikusan a legjobb nyolcba került.
 
Az előző tornán csatlakozott hozzánk a Fővárosi Büntetés Végrehajtók Szervezete (akinek esetleges rossz emlékei lennének a fenti testülettel – már ha tényleg van ilyen – szemben, vehetnek egy nagy levegőt, hiszen esetükben a sokatmondó név csak a fantázia szüleménye). Bemutatkozásuk vegyes érzéseket keltett, hiszen abból a négy meccsből még nem lehetett felmérni, mire képesek. Nem úgy, mint most. Összeszokott rendben, mindvégig magabiztosan fociztak, és gond nélkül nyerték mindkét találkozót. Igaz ugyan, ellenfeleik nem éppen a legerősebb keretüket vonultatták fel. A Buxy Teamben érezhető volt a többszörös kupás gólkirály Bella Máté hiánya, ugyanúgy, mint a Zsugabubus esetében néhány alapemberé. Kettejük párharcát egyébként a zsugások nyerték, ráadásul a skót Raymond Gillespie bevetésével még a sorozat nemzetközi szintjén is emeltek egy hangyányit.
 
Az esélyek, de a pályán mutatott játék szempontjából is a D-pálya szállította a legkiegyenlítettebb mérkőzéseket. Kezdődött mindez a Budai Ászok 3-2-es sikerével a Verdevils felett. A szabályok értelmében maradtak az ördögök, javítaniuk viszont nem sikerült. Egy góllal alulmaradtak a Napredakkal szemben is. Aztán jött a nagy meglepetés: a 2010-es szezonnyitót nyerő, korábbi bajnok Napredak nem tudott mit kezdeni a Budai Ászok szokatlanul vehemens stílusával. Müller, majd Nyerges góljával kettő-nullra a sárga-kékek győztek, és jutottak egyenes ágon a középdöntőbe.
 
A vigaszág hasonlóan színvonalas mérkőzésekkel kápráztatott el minket. A White Alders a tornán megjelent egyetlenegy Gyömrő kerettaggal, Samuval kiegészülve végre magára talált, és 3-1-re verte a csapatkapitányát sérülés miatt elhullató H1N1-et. A fehérekhez fűződik egyébként a liga történelmének leggyorsabb gólja, ami immár 4 másodperc! Nem sikerült a továbbjutás az erőnyerő Háló Kélemet leszámítva egyik a junioroknak sem. A február végi elődöntős Verdevils-t a Zsugabubus, míg a torna rajtját a második pozícióból váró Buxy Teamet a Napredak búcsúztatta.
 
A vigaszág győztesei közül a következő akadályt csak a Napredak teljesítette. Amennyire váratlan volt Budai Ászok elleni vereségük, most ugyanennyire váratlan, ahogy átverekedték magukat a Felvidéki Sasokon. A másik két, plusz kört futó gárda útja itt viszont véget ért. A Zsuga az Igénytelenektől, az Alders pedig az FBVSZ-től szenvedett 4-0-s vereséget. A Budai Ászok – Háló Kélem meccs már azzal is komoly meglepetést szolgáltatott, hogy a rendes játékidő folyamán egyetlen gól sem esett. Azzal meg pláne, hogy egy jó darabig ez a széria kitartott a büntetőpárbajban is. Végül 3-2-vel a tabella junior éllovasa kapott bebocsátást a legjobb négy különversenyébe.
 
Az elődöntő szele – már amennyiben a párosítást az időjárási viszonyok hivatottak meghatározni -, a tavalyi bajnokot a tavalyelőttivel sodorta össze. A nagy rangadót 4-2-es eredménnyel a regnáló címvédő Igénytelenek nyerte, így az idei duplázás lehetősége a Napredak számára rögvest szertefoszlott. Csakúgy, mint a második tornát nyerő Háló Kélemé, akik az FBVSZ-től kaptak ki 3-1-re.
 
Nem csak a bronzérem, hanem az elraktározható a bajnoki pontok szempontjából is igen impozáns csata alakult ki a két vesztes fél között. Talán a fiatalos lendület, talán a lábakban lévő egyel kevesebb mérkőzés eredményeképp, a Háló Kélem bírta jobban. 2-1-re nyertek, továbbnövelve ezzel előnyüket a ranglistán, míg a Napredak 9 ponttal és a Fair Play-Díjjal gyarapíthatta trófeái sorát.
 
A döntőben vitathatatlanul a nap két legjobb formában lévő csapata feszült egymásnak. Meglepetésre a mérkőzés elején az FBVSZ szinte kapujához szögezte riválisát, helyzeteik azonban sorra kimaradtak. És mint ilyenkor lenni szokott, jött egy kontra és hozzá egy Igénytelenek gól. A válasz sem sokáig késlekedett, majd ahogy fáradtak a csapatok, egyre kiegyenlítettebb lett a játék képe. Ezt igazolja többek közt a 3-3-as végeredmény is. A nap legfontosabb kérdésére így a büntetőpárbaj végkifejlete adta meg a választ, amit ügyesebben kivitelezett lövéseinek köszönhetően a bajnok nyert meg. A torna kapusa Terray András személyében ugyancsak a vörösek közül került ki, míg a gólkirályt – a hat találatig jutó Balázsi Tamást – az ellenfél csapata adta.
 
Az Igénytelenek végre magkapta jussát! Vagyis a bajnoki címért járó serleget és érmeket. Csakúgy mint kiváló támadójuk, Wéber Zoltán, aki 106 találattal a 2010-es szezon legeredményesebb gólgyárosa lett. Folytatás immár szabad ég alatt, március 26-án! Aki kedvet érez ott és akkor körünkben megjelenni, ne felejtsen időben számot adni ez irányú szándékáról!
 
 
A Budapesti Amatőr Futsal Liga idei 4. kupafordulójának végeredménye:
   
1. IGÉNYTELENEK
2. FBVSZ
3. HÁLÓ KÉLEM
4. NAPREDAK
5. BUDAI ÁSZOK FC
6. FELVIDÉKI SASOK
7. ZSUGABUBUS
8. WHITE ALDERS FC
9. H1N1
10. VERDEVILS
11. BUXY TEAM
12. GYÖMRŐ SE
 
 
A győztes csapat tagjai: Hidvégi Máté, Kócsó Sándor, Wéber Zoltán, Terray László, Terray András, Pál Szilveszter, Horváth István és Rém András
Gólkirály: Balázsi Tamás (FBVSZ) 
Legjobb kapus: Terray András (Igénytelenek)
Fair Play-díj: Napredak
 
A Budapesti Amatőr Futsal Liga következő tornájának időpontja és helyszíne: 2011. március 26., szombat, 9 óra, Budapest XIII, Fáy u. 58., Vasas Sportcentrum.             
 
Szeretettel várjuk minden amatőr csapat jelentkezését!           
 
Érdeklődni az info@futsalkupa.hu e-mail címen, illetve a 20/532-0580-as telefonszámon tudtok...

 

Galéria

Hozzászólások