Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2009-12-26 - Grundfoci hírek

A Mátrai Jetik diadalával zárult a 2009-es évad

Ennek megfelelően a Fanatix szeptemberi kupagyőzelme után ismét egy "újonc" alakulat pakolhatta vitrinjébe az első helyezettnek járó trófeát. A bajnok Napredak a középdöntőig jutott, a 22 Steps pedig ezüsttel zárta az évet...

És még lehetne szalagcímek tucatját odavágni szokásos kupabeszámolóm elé. Annyi szent: egy meglehetősen érdekes és eseménydús idényen vagyunk túl. Arról, hogy az utolsó tornát se feledjük, az időjárás felelős gondoskodott. Nem is akárhogy... A kupa napján hatalmas mennyiségben lehulló hó a sarkvidéki hideg mellett, totális közlekedési káosszal bolondította meg az egész országot. A közutakon és a vasútvonalakon katasztrofális állapotok uralkodtak. Azon sem csodálkoztam volna, hogy mint megannyi erre a napra kihirdetett rendezvény, a mi kupánk is az elhalasztott események sokaságát fogja tarkítani. De nem így történt, köszönhetően tíz komoly csapatnak, illetve azok még komolyabb harci szellemmel megáldott játékosainak.

A vekker a Jetiknél csörgött a leghamarabb. Nem véletlen, hiszen vagy 100 kilométert kellett ledarálniuk ahhoz, hogy a Vasasra érjenek. Időben megérkeztek, mint ahogy túlnyomó részt a többiek is. Kevéssel kilenc óra előtt jöhetett a sorsolás. A pálya: H1N1, Mátrai Jetik, Napredak. B pálya: 22 Steps, Buxy Team oda-vissza alapon. C pálya: FC Focisokk, Budai Ászok FC, Nápolyi FC. D pálya: White Alders FC, Forza, Csakatrick FC. Először úgy festett a kép, a foghíjas második pályától eltekintve rendben lemennek a csoportmeccsek, azonban a Nápolyi "jóvoltából" változtatni kellett a lebonyolítás menetén. Mindössze hárman jelentek meg, és mivel így nem képviseltek meccsre fogható erőt, a torna gördülékenysége érdekében utólag bele kényszerültem nyúlni a kártyákba. A Csakatrick a D pályáról a Focisokk és az Ászok mellé a C-re került, míg a White Alders és a Forza a B pályán zajló beosztás mintájára egymás után két mérkőzést játszott egymással. Persze ez sem ment zökkenőmentesen, mert a Forza mindössze négy játékost számlált, és az utolsó helyre való visszaminősítés terhe mellett folyamatos beugrók keresésére kényszerült.

A csoportkör mérkőzésire térve, az A pályán a Jetik domináltak. Négy-négy gólt mázoltak be a H1N1-nek és a Napredaknak úgy, hogy mindössze kettőt kaptak. A két vesztes párharca döntetlent hozott, de mivel a Napredak gólkülönbség tekintetében jobban állt, mint a "vírusgazdák", így a Jetik mellett ők kerültek be egyenes ágon a legjobb nyolcba.

Mellettük, a B pályán a 22 Steps akarata érvényesült. A Buxy Team gimnazistái ugyan mindvégig töretlen lelkesedéssel fociztak, viszont egyik meccsükön sem tudtak fogást találni tornagyőzelemre hajtó ellenfelükön.

A C pályán két héttel korábban a csere nélkül felálló Focisokk brillíroztak. A sors ezúttal is odavetette őket, ráadásul már cseréjük is volt! Az eredmény? 1-2-es vereség az Ászoktól, 1-3  pedig a Csakatricktől. Hogy miért? Lövésem sincs. Aki értelmes magyarázatot talál rá, örömmel venném, ha velem is megosztaná. Érthetetlen szenvedésük persze nem von le semmit a két győztes érdeméből. Viszont az azért érdekes, hogy egy hónappal ezelőtt, pont a mélypontját élő Ászokot "találtam be". Talán ez kellett nekik, mert azóta csoportelsőként zárták mindkét torna nyitókörét. Ehhez persze jelen esetben az is szükségeltetett, hogy 3-2-re verjék a Csakatrick juniorjait.

A D pályán a már említett forzás játékos hiány miatt a foci helyett az anarchia uralkodott. Egy döntetlen, egy Forza győzelem, és egy Alders óvás a mérleg. Az legutóbbi végkifejlete nem is lehetett kérdéses, mivel a Jetik, az Ászok és a Focisokk is focistái is hozzájárultak a kék-sárgák sikeréhez.

A vigaszág a csonka létszám miatt mindössze két derbit hozott. Ami ugyan nem sok, viszont a mennyiségbeli hiányosságokat a tartalom ragyogóan ellensúlyozta. Parádés mérkőzéseknek lehettünk tanúi. A H1N1 ha nehezen is, de végül 5-3-ra verte a hasonlóan szimpatikus erőkből álló Buxyt, a Focisokk - Alders meccsen 2-2 után pedig a büntetők vették át a főszerepet. Nemény Vili kihagyta, így az év végi bronzért még versenyben levő vecsésiek mehettek tovább.

Nem sokáig, ugyanis a középdöntőben éppen azzal a Steps-szel kerültek össze, akik ugyancsak ezt a pozíciót akarták bezsebelni. A 2-1-es vereségük a búcsút jelentette, míg ellenfelük a torna további mérkőzéseitől függetlenül immár teljesítette másodlagos célját. Közben a Jetik 11-1-el bírták jobb belátásra a lendületet vesztő Csakarticket, majd következett a nap meglepetése: az Ászok egy ördögi mutatvány kíséretében kiráncigálta a bajnok Napredak méregfogát. A H1N1 - Forza meccs vírusgyőzelmet hozott, meg egyben sajnos az év egyik legsajnálatosabb sérülését is. Egy rossz mozdulat következtében Szatmári András egyik bokája kifordult, és a helyszínre kiérkező mentők szalagszakadással szállították korházba. Ezúton kívánunk neki - szerintem mindannyiunk nevében ezt nyugodtan tehetem -, mihamarabbi felépülést...

Az elődöntők pillanatnyi papírforma szerint alakultak. Mindkét mérkőzésen 4-0-s végeredmény született. Az Ászok bicskája a mátraiakba tört bele, míg a Szatmári fivérek kiválásával csere nélkül maradt H1N1 a Steps ellenében került lehetetlen helyzetbe.

De mint tudjuk, a fociban azért 100%-ig még sincs lehetetlen. És tényleg... A bronzmeccsre a H1N1 felszívta magát, és azt 4-2-re "behúzva", idei legnagyobb sikerét szállította. Rokonszenves játékmoráljának köszönhetően a Budai Ászok sem maradt serleg nélkül, bár a Fair Play díjat szerintem szívesebben cserélték volna valamelyik dobogós helyre.

A Napredak kiesése egyebek mellett azt is aposztrofálta, hogy a torna végén új győztest avatunk. Sőt, a Steps esetleges elsőségével a bajnoki tabella második helyéig juthat. Az idei 50-ik gólját lövő Elekes Tamás jóvoltából ez sokáig teljesen reális képet mutatott. Aztán a fehérek bunkerfociját áttörte egy Jeti talált, és kezdődhetett minden ez elejétől. A hármas sípszóig több gólt nem könyvelhetett el a kiváló sípmester, tehát a hangsúly a büntetők lövőire, illetve azok esetleges hárítóira terelődött. Ez a kritikus szituáció pedig valami miatt a fehéreknek eleddig nem bizonyult jó ómennek. A szerencse ezúttal sem szegődött melléjük. Maradt a bajnoki bronz, de az első kupaezüst! Az arany pedig a Mátrai Jetik martaléka lett, csakúgy mint a gólkirályi cím (Váradi Egon), illetve a legjobb kapusnak (Csík István) járó trófea.

Ezzel véget ért a Budapesti Amatőr Futsal Liga 2009-es idénye. Hátra van még egy január 3-i díjkiosztó, majd nem egész egy hétre rá, január 9-én útjára indul a 2010-es szezon. Addig is köszönöm az idei tornán résztvevő 43 csapat és közel 1000 amatőr labdarúgó példamutató hozzáállását. Legyen szerencsénk egymáshoz jövőre is!

A Budapesti Amatőr Futsal Liga idei 20. kupafordulójának végeredménye:

    Mcs Gy D V Lg Kg Pont
                 
1. MÁTRAI JETIK 5 4 1 - 24 4 12
2. 22 STEPS 5 4 1 - 18 4 11
3. H1N1 6 3 1 2 13 15 10
4. BUDAI ÁSZOK FC 5 3 - 2 9 12 9
5. CSAKATRICK FC 3 1 - 2 6 15 8
6. NAPREDAK 3 - 1 2 5 8 7
7. FC FOCISOKK 4 - 1 3 5 9 6
8. WHITE ALDERS FC 3 - 2 1 4 5 5
9. BUXY TEAM 3 - - 3 5 16 4
10. FORZA 3 1 1 1 3 4 3


A győztes csapat tagjai: Váradi Egon, Lakatos Imre, Jánosi Gergely, Tóth Róbert, Sipos Péter, Gáspár Zoltán, Kenyeres Gábor, Kóczián András, Fodor Zoltán és Csík István.

A gólkirály:
Váradi Egon és
a legjobb kapus: Csík István (mindkettő Mátrai Jetik)

Fair Play Díj:
Budai Ászok FC


A Budapesti Amatőr Futsal Liga következő tornájának időpontja és helyszíne: 2010. január 9., szombat, 9 óra, Budapest XIII, Fáy u. 58., Vasas Sportcentrum.            
Szeretettel várjuk minden amatőr csapat jelentkezését!           

Érdeklődni az info@futsalkupa.hu e-mail címen, illetve a 20/532-0580-as telefonszámon tudtok...

Ha meg szeretnéd tekinteni a kupáról készült képgalériát,  KATTINTS IDE!!

Hozzászólások