Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2011-02-22 - Grundfoci hírek

A Budapesti Amatőr Futsal Liga 2010-es évadjának összefoglalója

A Budapesti Amatőr Futsal Liga - korábban Grundfoci Kupa - immáron a negyedik szezonjában jár. Az évek folyamán a mezőny egyre kiegyensúlyozottabbá vált, így idén is rengeteg izgalomnak nézünk elébe. Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mi minden történt a 2010-es esztendőben! Következzen hát a Sportime magazinban is megjelent beszámoló.

Ha hinni lehet a Wikipédián fellelhető meghatározásnak (és miért ne hinnénk?): a hobbi (eredeti angol írásmóddal hobby) a szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve. Hobbija az embernek érdeklődés és örömszerzés miatt van, nem anyagi eredményekért. Hobbi például különböző tárgyak gyűjtése, a barkácsolás, a sport és a művelődés is. Az elmélyülten végzett hobbitevékenységnek következménye lehet, hogy valaki alapos ismeretekre, jártasságra és készségre, tudásra és tapasztalatra tesz szert egy vagy több területen. A cél mégsem az előbbi, hanem az önmegvalósítás, vágyak kiélése, a személyes célok megvalósítása.

Ami az egyik embernek hobbi, a másik embernek foglalkozás vagy hivatás: egy számítógépes játéktesztelő hobbiként szerethet főzni, míg egy szakács imádhat számítógépes játékokat játszani, sőt azokban hibákat keresni. Általánosan fogalmazva, ha valaki egy munkát a rajta keresztül élvezhető szórakozásért és nem a fizetség ellenében végez, akkor azt amatőrnek, „szerelemből” vagy hobbiból dolgozónak tekintik, hogy megkülönböztessék a hivatásostól, aki ugyanazt fizetésért végzi.
 
Bevezetőm összegezhetném azzal is, hogy most nem azokról lesz szó, akik bárminemű ellenszolgáltatás reményében kergetik a labdát, hanem olyan lelkes sorstársainkról, akik drága szabadidejük „elkótyavetyélése” mellett, olykor-olykor még a konyhapénzt is megtizedelik csak, hogy passziójuknak élhessenek. Tette ezt az a 593 lelkes sportszerető, 14-45 év közötti ifjú vagy kevésbé ifjú titán is, aki egy híján negyven csapatba tömörülve, 2010-ben a Budapesti Amatőr Futsal Liga 23 fordulós, kéthetenkénti kupasorozatát választotta csoportos kikapcsolódása tárgyául.
 
Mint neve is mutatja, a külön kupaként és bajnokságként is funkcionáló kezdeményezés fővárosunkhoz, még közelebbről a XIII. kerületi Vasas Sportcentrumhoz köthető. Ami viszont koránt sem jelenti azt, hogy amolyan belterjes, budapesti rendezvénysorozatként működne. Rendszeres látogatói között akadnak, akiknek nem csak a főváros határát, de még az országét is rendre át kell lépniük. Ilyen a Révkomáromból érkező magyarok és szlovákok alkotta Felvidék. De ha már képletesen kiszaladtunk a határon túlra, az egybegyűltek között találkozhatunk akár portugál, brazil, szír, perzsa, vietnámi, ukrán, szerb nemzetiségű játékosokkal úgyszintén.
 
A versenyszabályzat az általános regulákon, illetve a 4+1-es játékrenden túl, mindössze egyetlen fontos kitételt határoz meg: a sorozat jó értelembe vett szabadidősport jellegét hangsúlyozva, nagypályás NB1-es, NB2-es és Futsal NBI-es profit egyetlen csapat sem nevezhet. A lelkes és ügyes amatőr játékosok mellett – főleg a téli és nyári holtszezonban –, egyre több utánpótláskorú focista látogatja a bajnokságot, emelve ezzel is a színvonalat. 
Budapesti Amatőr Futsal Liga egyébiránt 2008. májusában, még a hagyományos 5+1-es rendszerben, a Grundfoci.hu internetes portál segédletével, Grundfoci Kupaként kezdte életét. Akkor kilenc torna fért be az éves forgatókönyvbe, és a kerepesi illetőségű Fehér Ház nyerte, kupákra épülő a bajnokságot.
 
A következő évben változtak a szabályok, minthogy változott maga a „kiszolgáló háttér” is. Futsalkupa.hu néven sebtében összeállt az az internetes portál, ami kizárólag a kupasorozat mindennapi történéseit volt hivatott nyomon követni. Az egész éves szorgos munka gyümölcse egy 20 fordulóból álló bajnoki sorozat lett, győztese pedig az a Napredak, aki anno a legeslegelső tornán is képviseltette magát.
 
A fejlődésnek még az sem szabott határt, hogy a hazánkat szerfelett intenzíven súlytó gazdasági világégés hatására, a megszokott arcokból mind többen és többen morzsolódtak le. De a kontraszelekció úgy látszik az amatőr fociban is kiválóan működik. Helyettük érkeztek újak, ráadásul az idei kiírás három fordulóval még a tavalyinál is sűrűbb lett! Érdekességképp, a 2009-ben a 20 tornán 43 csapat küzdött a bajnoki címért. Ebből a 43-ból idén mindössze 20 maradt. Az érem másik (fényesebb) oldala viszont, hogy mindennemű divatos marketingstratégia igénybevétele nélkül, tizenkilenc új érkezett.
 
Míg egy-két évvel ezelőtt a rutin dominált, a sok egymás elleni küzdelem hatására megerősödtek a fiatalabb generáció alkotta, korábban még egy üres legyintésre sem méltatott csapatok. Sőt, akadt olyan torna is, amelyiken már junior csapat győzedelmeskedett (kisRedbull), a Haló Kélem vagy éppen a Buxy Team további dobogós helyeiről nem is beszélve. Az erőviszonyok alaposan megváltoztak! Egy-két kisebb-nagyobb sikertől eltekintve mind a Fehér Ház, mind a címvédő Napredak meglehetősen nehézkesen kezdte az idényt. Olyannyira, hogy az előbbiek a nyár elején ki is szálltak a mókuskerékből. A Napredak viszont végig csinálta. Annak ellenére, hogy alkalomadtán még egy nem túl impozáns kupás utolsó hely (!) is becsúszott. A hullámvölgyön átdöcögve végül visszataláltak a helyes útra, és egy éves szünet után, zárásként ismételten kupát nyertek. Megszilárdítva ezzel negyedik helyüket a bajnoki tabellán, valamint begyűjtve az Év Csapata címet. Az idény egyetlen csapata lett, amelyik aktuális kerete minőségétől (a bázis: Demeter /Khedri/ - Kiss Z., Hidvégi P., Barla-Szabó, Barabás, Keszthelyi és Szabó) függetlenül, valamennyi tornán képviseltette magát.
 
A jelentős játékbeli fejlődésen keresztülment csapatok közül, a vecsési FC Focisokk példája a legszembetűnőbb. A Napredakhoz hasonlóan, a kezdetek óta rendszeres szereplői a sorozatnak. 2008-ban nevükkel rendszerint a vert mezőnyben találkozhattunk. Tavaly télen végre összejött egy dobogós helyezés, de a várt folytatás elmaradt… Harmadik évét kezdte együtt a Török – Pintér, Csorba, Prokop, Oroszi, Földváry, Filipszki hetes, és a sok kupamérkőzés hatására megtanultak együtt, egymásért harcolni. A csak kivételes tehetséggel kiváltható összeszokottságnak köszönhetően, szép lassan kezdtek szállingózni a várt eredmények. Nyáron elérkezett a hőn áhított siker, a tornagyőzelem is! Az pedig külön bónusz, hogy egy parádés hajrával, végül a dobogó harmadik fokára is fel tudtak kapaszkodni.
 
Az idény felét magába foglaló első 12 fordulóból, öt alkalommal a 22 Steps került ki győztesen. Sokan úgy gondolták, diadalmenetük kitart az idény végéig. Ami a legnagyobb baj, ők is ugyanezt hitték! A KIFU FC legjobbjaival felturbózott gárda, igazi mumusa lett a többi csapatnak. Míg 12 fordulóból ötöt nyertek, addig a két tornán diadalmaskodó kisRedbullt leszámítva, az Igényteleneknek, a Fehér Háznak, a Felvidéknek, a Herta Merlinnek és a Focisokknak csak egy-egy nehezen kiszenvedett elsőség jutott. Mi ez, ha nem fölényes egyeduralom? Aztán jött a nyár, néhány kihagyott, illetve a csapat szempontjából rosszul összehangolt kupaindulás, ami elég volt ahhoz, hogy elveszítsék a fonalat. Legfőbb riválisuk fokozatosan dolgozta le hátrányát, majd a 16 csapatos „nagykupán” abszolvált szerény tizenkettedik hely, végérvényesen megpecsételte a Karda – Karaszek, Batházi, Németh, Sárosi, Csapó, Rázsó, Elekes, Friedbauer, Édelmann alapkerettel kiálló bajnokaspiráns sorsát. Tavaly harmadikok lettek, idén másodikak, talán majd jövőre… Ami bíztató, hogy hálóőrük, Karda Szabolcs posztján négy tornán is a legjobb lett, begyűjtve ezzel az Év Legjobb Kapusa-díjat.
 
Listánk 2010 bajnoka, vagyis az Igénytelenek nélkül nem is lehetne teljes. Mint a csapatot bemutató „lábjegyzetből” is kiderül, ízig-vérig amatőr alakulat végzett a tabella élén. Javulásuk, mint a Focisokké, ugyancsak impozáns. 2008-ban mindössze egy tornán vettek részt, majd két kupagyőzelemmel tavaly az összetett hatodik helyig jutottak. Ugyan idén megnyerték a szezonnyitót, azonban a Stepsszel - élve az idevágó közhellyel -, nem tudtak lépést tartani. Egészen nyárig. Aztán történt valami megmagyarázhatatlan fordulat, aminek eredménye a további hat tornaelsőség és bajnoki cím mellett az is, hogy valamennyi fennálló kupás rekordot megdöntötték. Utolsó 23 mérkőzésükön legrosszabb eredményük, egyetlenegy döntetlen. A 23-ból húsz alkalommal neveztek, 99 mérkőzésükből 75-öt megnyertek, és rúgtak 431 gólt. Magyarul, minden hatodik találat őket illeti, ami annak ismeretében, hogy 39 csapat vett részt az idei küzdelmekben, elég impozáns. Támadóerejüket mutatja, hogy a góllövőlista első négy helyezettje tőlük került ki. Közülük is kiemelkedett az ugyancsak rekordnak számító 106 találatig jutó gólkirály, Wéber Zoltán, aki dacára mindezeknek, az utolsó előtti kupáig soha nem nyert torna gólkirálya címet! Az Igénytelenek éves sikerén, egy meglehetősen bő, 28 fős keret ügyködött. Néhányan persze csak egy-két alkalommal jutottak szóhoz. A csapat gerincét a Terray A. (Tóth, Palotás, Berkes) - Hidvégi M., Kócsó, Wéber, Horváth, Rém, Pál, Terray L. mag alkotta.
 
Az idei torna-győzteseken kívül érdemes megemlíteni a Liga vérkeringésébe nyáron bekapcsolódó Haló Kélem, illetve a Zsugabubus, a Buxy Team, a H1N1, a Budai Ászok FC és a White Alders FC gárdáját, akik ez időben előrefele haladva, egyre gyakrabban kezdtek borsot törni nagynevű ellenfeleik orra alá. Jövőre talán ők is összeérnek annyira, hogy bele tudjanak szólni a bajnokság végkimenetelébe.
 
Jelen sorok olvasói mellett, a Budapesti Amatőr Futsal Liga lelkes segítőinek, szurkolóinak nemkülönben 593 játékosának, ezúton kívánunk sikeres, boldog Új Esztendőt. Aki kedvet kapott, hogy a Liga keretein belül számot adjon tudásáról, a további részletekért látogasson el a Futsalkupa.hu portálra.
 
 
 
A bajnokcsapat:
 
”Az Igénytelenek 2001-ben alakult, lassan már 10 éves múltra tekint vissza. Az ELTE-n ismerkedtem meg későbbi csapattársaimmal, programtervező matematikus szakra jártunk. Már az első évben kitaláltuk, kellene alakítani egy focicsapatot, amivel elindulhatunk egyetemi és más bajnokságokban. Egyedül a név hiányzott, viszont ezen nem kellett sokat tanakodnunk, lévén, hogy programozók voltunk. A programozókról pedig az embereknek általában az igénytelenség szokott elsőre eszükbe jutni... Ezzel az elnevezéssel hosszú éveken keresztül rendszeres résztvevői voltunk az ELTE Informatika kari bajnokságának, több bajnoki címet is begyűjtve. Szerepeltünk a BME villanyfényes bajnokságában, különféle fővárosi és vidéki kupákon. Bejutottunk a régi legendás Borsodi országos főiskolás focikupa döntőjébe is. A csapat kerete az évek alatt alig-alig változott. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a csapatból senki nem rendelkezett komoly labdarúgó múlttal, senki nem nevelkedett korábban előkelő klubokban, focizni az évek alatt együtt tanultunk meg! Így, a harminchoz közeledve (egy játékosunk már túl is van rajta) a sebességünk és az erőnlétünk már nem olyan, mint 10 éve volt, viszont sokat fejlődtünk az évek alatt, és rutinból megoldjuk azokat a helyzeteket, amiket mások erővel próbálnak...” – Wéber Zoltán (az Igénytelenek bajnokcsapatának tagja, a 2010-es idény gólkirálya)
 

 

Galéria

Hozzászólások