Hírek

Hírek, aktualitások, mérkőzés beszámolók a Grundfocin
2009-02-10 - Grundfoci hírek

20 év alatti futballistáké az Olimpia

A FIFA elnöke azt szeretné, hogy csak 20 évnél fiatalabb futballisták vegyenek részt az olimpián.

A terv nem újdonság, mivel a FIFA a pekingi olimpia előtt is felvetette ezt, de akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének kérésére elhalasztották.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint azonban "Az olimpia a fiataloké, nekik kellene ott pályára lépniük" és ő azt szeretné elérni, hogy a jövőben a nyári olimpiai játékokon csak a húsz évnél fiatalabb futballisták vegyenek részt.

Mindez azért érdekes, mert a múlt század elején az olimpia még az amatőr sport mellett tette le a voksát, ezért fizetett játékosok és sportolók nem vehetettek részt az eseményen.

Ennek a jelentősége a 30-as években nőtt meg, ekkor kezdett terjedni a profizmus a labdarúgásban. Az 1932-es olimpiáról ki is maradt futball, hivatalosan a profi-amatőr vita miatt, bár a kulisszák mögött arról is hallani lehetett, hogy a rendező Los Angeles kérésére maradt ki a sportág.

Az amatőr labdarúgók kizárólagos jelenléte két komoly következménnyel járt: egyrészt a kelet-európai országok, ahol hivatalosan tilos volt a profizmus, taroltak a játékokon (1952 és 1988 között, egy kivételtől eltekintve, csak ők nyertek), másrészt pedig esett az érdeklődés. A NOB már 1984-ben szerette volna, hogy a profik is részt vehessenek, de a FIFA és a kontinentális szövetségek saját rendezvényeik (világbajnokság illetve kontinentális bajnokságok) presztízsét féltve ebbe nem mentek bele.

Akkor találták ki, hogy csak olyan labdarúgók vehetnek részt, akik még nem szerepeltek világbajnokságon. Négy évvel később jött az új, azóta is érvényben lévő szabály, mely szerint 23 éven aluli játékosok szerepelhetnek, valamint csapatonként három túlkoros.

Hozzászólások